Defne Faydaları ve Zararları

Latince adı Lauris nobilis olan defne Anadolu’ya has bir bitkidir fakat  Akdeniz’de de bulunabilir. Defne ağacı, 12 metreye kadar büyüyen ve yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Büyüme hızı çok yavaş olan defnenin büyümüş bir yaprağı yaklaşık 5 cm genişliğinde ve 10 cm uzunluğundadır.

Defnenin yaprak kısmı kullanılır ve içerisinde demir, kalsiyum, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini gibi mineral ve vitaminler bulunur.

Hindistan’ın geleneksel tıp uygulamaları olan Ayurveda‘da da birçok hastalığa karşı ilaç olarak kullanılan defne faydaları ve zararları ile ilgili olarak bilimsel ve güvenilir bilgiler edinmek için okumaya devam edelim.

Defne Nasıl Kullanılır?

Yaprağı, keskin aroması ve lezzeti nedeniyle yemeklerde yaygın olarak kullanılır.

Baharat olarak kullanımı yaygındır. Defne sayesinde tuz kullanmadan yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz.

Mutfakta kullanımının yanında yaprakları ve yağı ilaç yapımında da kullanılır.

Yapraklarından çay yapabilirsiniz veya banyo suyunuza ekleyerek kokusundan faydalanabilirsiniz.

Defne Faydaları

Defne vitaminler, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve manganez açısından son derece zengindir. Ayrıca son derece önemli fitokimyasallar ve uçucu yağlar içerirler. Bu yüzden de defne faydaları bu açıdan farklılık yaratmıştır.

BENZER YAZILAR  Dolgit Krem Nedir, Ne İşe Yarar?

100 gram taze defne yaprağında, önerilen günlük değerin % 77.5’ine eşdeğer miktarda C vitamini bulunur. C vitamini serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde rol oynayan önemli bir antioksidandır. Ayrıca bağışıklık sisteminin iyi çalışması için de gereklidir.

Defne yaprakları mükemmel bir A vitamini kaynağıdır ve 100 gram defne yaprağında yaklaşık olarak 6185 IU yani günlük önerilen değerin % 206’sı kadar A vitamini bulunur. Bu vitamin ise doğal bir antioksidan olmasının yanı sıra, sağlıklı görme fonksiyonları ve mukus tabakasının ve cilt sağlığının korunması için önemlidir.

Defnenin içerisinde yaklaşık olarak 180 mg folat bulunur. Bu oran günlük önerilen değerin % 45 kadarını karşılar. Folat bebeklerde DNA sentezinde rol oynar ve doğum kusurlarının önlenmesi için önemlidir. Defnenin faydaları bu açıdan ebeveyn olmak isteyenler için önemlidir.

Ayrıca içerisinde niasin, piridoksin, pantotenik asit ve riboflavin gibi B vitaminleri bulunur. Bu vitaminler enzim sentezine, sinir sisteminin fonksiyonlarına yardımcı olur ve vücut metabolizmasını düzenler.

Potasyum, kan basıncını ve kalp atış hızını kontrol ederken, manganez ve bakır vücut tarafından antioksidan görevi görür. Demir, kırmızı kan hücresi oluşumu için hayati önem taşır. Defne faydaları ve zararları elbette bu kadar değildir.

BENZER YAZILAR  Arı Sokmasına Ne Yapılır? – Arı Sokması Belirtileri ve İlk Yardım

Defne Diğer Faydaları

Besin değerleri dışında defnenin şifalı özellikleri ile ilgili fazla bilimsel araştırma yoktur. Bu nedenle bazı bilimsel araştırmalara dayanan faydalarını ve geleneksel kullanımını bir araya getirerek bahsedeceğiz.

  • Bazı araştırmalara göre, defnenin yaprağı kan şekerini düşürebilmektedir. Bu nedenle diyabet hastaları için faydalı olabilir.
  • Defne yaprağı yüksek kolesterol sorunu olanlar tarafından da kullanılabilir çünkü kolesterol seviyelerini olumlu etkileyebilir.
  • Lösemi hücrelerinde yapılan bir araştırmaya göre defneden elde edilen sesquiterpene isimli etken maddelerin, apoptoz yani hücre ölümünü uyararak kansere karşı etkili olması mümkündür.
  • Ancak bu araştırmaların defneden elde edilen etkin maddelerin özel olarak kullanılması sayesinde olduğu unutulmamalıdır. Yani defnenin kendi başına böyle bir etkisi yoktur ve bu etken maddelerin bu etkisinin kanseri iyileştireceğini destekleyen geniş çaplı araştırmalar da yoktur.
  • Defneyi kaynatıp bu suyla banyo yapılması ferahlatır ve vücudu rahatlatır.
  • Linalool maddesi genellikle kekik ve fesleğen ile ilişkili bulunur ancak bu madde defne yapraklarında da bulunur ve özellikle aromaterapide kullanıldığında vücuttaki stres hormonlarının seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Defne yaprağını baharat karışımı veya çay şeklinde düzenli olarak tükettiğiniz takdirde iyi miktarda C vitamini, folik asit, A vitamini, doğal antioksidanlar, diyet lifi ve niasin, piridoksin, pantotenik asit ve riboflavin gibi B-vitaminleri almış olursunuz.
  • Defne yapraklarının en önemli faydalarından biri, vücuttaki iltihabı azaltabilmesidir. Defne yaprağı, ağrılı veya artritli eklemlerin üzerine topikal olarak uygulandığında enflamasyonu ve tahrişi hızla azaltabilen partenolid adı verilen bir fitokimyasal içerir. Bu maddenin ayrıca antikanser özellikleri de olabilir.
  • Defnenin içerisinde bulunan kafeik asit ve rutin, kalp sağlığımız için faydalı bileşiklerdir. Rutin kalpteki ve vücudun ekstremitelerindeki kılcal damarların duvarlarını güçlendirir. Kafeik asit ise kötü kolesterol de denilen LDL kolesterolü düşürebilir.
BENZER YAZILAR  Vegan Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Defne Zararları Ve Yan Etkileri

Defne baharat olarak ve bitkisel kürlerde normal miktarlarda tüketildiğinde bilinen bir zararı yoktur. Bu yüzden defne zararları için ciddi bir iddia söz konusu olamaz. Ancak yaprakları doğrudan sindirilemez bu nedenle yenmemelidir.

Hamilelikte veya emzirirken kullanımına ilişkin yeterli bilgi mevcut değildir.

Defne Etkileşimleri

Kan şekerini düşürebilir bu nedenle ilaç kullanan diyabet hastaları defne kullanımına dikkat etmelidir.

Defnenin yaprakları bağırsaklarda sindirilemez. Çayı hariç direkt yapraklarını yemeyiniz.

Merkezi sinir sistemine etki edebilir. Bu nedenle anestezik ilaçlar ve sedatifler (sakinleştiriciler) ile kullanılmamalıdır.

“Defne Faydaları ve Zararları” üzerine bir yorum

  1. Sorum şu çok güçsüz halsiz hissediyorum bana vitamin ne önerirsiniz bütün ilaçlar bana uyku yapıyor patrol bile neden acaba tesekkurler

    Yanıtla
Yorum yapın

1