Gainer Mi Protein Tozu Mu? Arasındaki Farklar

Eğer kas geliştirmek ve fit görünmek istiyorsanız, egzersiz sonrasında tüketeceğiniz ekstra protein size yardımcı olabilir. Protein tozu tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Buna karşın sıkı bir egzersiz rutini, düzenli uyku ve hidrasyon ile birleştiğinde ortaya harika sonuçlar çıkacaktır. Yine de mevcut seçenekler kafa karıştırıcı olabilmektedir. Saf bir protein tozu, ağırlık egzersizi programlarını desteklemek için yeterli olacaktır. Spor salonlarında saatlerce çalışmasına karşın kas gelişiminde sıkıntı yaşayan sporcular için ise gainer kullanımı tavsiye edilmektedir.

Egzersiz yaptıktan sonra, kaslarınızın protein yapı taşı olan amino asitlerin emilimi üst seviyelere çıkar. Protein tozu ve gainer, çalışıp yorulan kaslara, hızla amino asit yüklemenin iki farklı yoldurur. Bu ürünleri, süt, su ya da meyve suyu ile karıştırmanız ya da meyvelerle smoothie yaparak egzersizden bir sonrasına kadar tüketmeniz faydalı olacaktır.

Gainer ve Protein Tozu Arasındaki Farklar

Whey olarak da bilinen peynir altı suyu proteini çok hızlı bir şekilde sindirilmektedir. BU sebeple sporcular, vücut geliştiriciler ve zaman zaman egzersiz yapan kişiler arasında oldukça popüler ürünlerdir. Soya, kenevir, yumurta, kazein ve benzeri ürünler kas büyümesine yardımcı olmakta whey kadar etkili değildir. Bu tozlar etkili bir amino asit profiline sahiptir. Protein tozları genellikle içerisinde tatlandırıcı ve çeşitli aromalar içerir. Bunun dışında yalnızca saf proteinden oluşmaktadırlar. Protein tozlarının içerisinde çok az miktarda karbonhidrat ve yağ bulunduğu da gözlemlenebilir. Genellikle her seferde 20 ila 30 gram proteine sahiptirler. Eğer ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, protein tozu tavsiye sayfasından aradığınız doğru ürünü bulabilirsiniz.

BENZER YAZILAR  Beta Glukan Nedir, Faydaları Nelerdir?

Gainerlar ise, daha fazla kilo alımının sağlanması için üretilirler. Gainerlar, proteinin yanı sıra karbonhidrat ve yağ içerirler. Bu ürünlerde karbonhidratın proteine oranı genellikle ikiye bir olacak şekildedir. Örnek vermek gerekirse, bir porsiyonda 60 gram karbonhidrat varken, 30 gram protein bulunur. Kimi gainerlarda 100 gramdan fazla karbonhidrat bulunabilmektedir. Karbonhidratlar genellikle glikoz ve maltodekstrin gibi şekerlerden oluşurlar. Protein tozunda porsiyon başına 90 ila 120 kalori varken, gainerlarda porsiyon başına 650 kalori dahi olabilir. Gainerlar tipik olarak ilave amino asitler gibi takviyelere de sahiptirler.

Gainer ve Protein Tozu Aynı Anda Kullanılır Mı?

Protein tozunu ve gainerı aynı anda kullanabilirsiniz ancak bu muhtemelen gereksiz olacaktır. Gainer çok fazla miktarda karbonhidrat içerdiği için idman öncesinde kullanmak gerekir. Gainer yüksek miktarda karbonhidratın yanı sıra protein tozu da barındırır. Bu sebeple hem gainer hem protein tozu kullanımı gereksiz olacaktır. Eğer ikisini de birlikte kullanmak istiyorsanız antrenman öncesinde gainer, sonrasında ise protein tozu kullanılabilir.

Protein Tozu Kullanımı

Protein tozu kullanımın ana amacı, sporcuların egzersizden sonra ve sabah kalktıklarına ihtiyaç duydukları proteini kasa hızlıca ulaştırmaktır. Bunun yanı sıra gece boyunca kas yıkımını azaltmak amacıyla da protein takviyesi yapılır. İki farklı amaç için farklı protein tozlarının kullanılması gerektiği de bilinmelidir.

BENZER YAZILAR  Aktin Nedir? Aktinin Görevleri

Bunun yanı sıra günlük protein ihtiyacınızı gıdalardan karşılayamıyorsanız, protein tozunu bu amaçla da kullanabilirsiniz.

Whey Protein Tozu Kullanımı

Bu protein kana çok hızlı biçimde karıştırmaktadır. Bu sayede kaslarınıza ihtiyacı olan amino asitler hızlı bir şekilde sunulur. Egzersizin ardından aks yapımı ve kas yıkımı dengesinde durum kas yıkımı dengesi lehinedir. Bu durumu tersine çevirmek için kaslara hızlı bir şekilde protein takviyesi yapılması gerekir. Bunun en iyi yolu da whey proteinidir.

Ayrıca whey proteinini sabah kalktığınızda almak da oldukça fayda sağlar. Çünkü sabah saatlerinde kaslara hızlı bir biçimde protein sunmak, gece boyunca besinsiz kalan kaslar açısından önemlidir.

Gainer Kullanımı

Gainer özellikle zor kilo alan ve ektomorfik yapıdaki insanlar tarafından kullanılmaktadır. Bu kilo aldırıcıların temel amacı, kullanıcılarına yüksek miktarda kalori sunmaktır. Bu sayede günlük besin tüketiminden alınamayan kaloriler bu şekilde sağlanmış olur.

Kilo aldırıcı ürünleri günlük ne kadar kullanmanız gerektiğiniz, metabolizmanızla ve günlük olarak yediklerinizle alakalıdır. Ektomorfik birinin kilo alması için günde 4000 kalori üzerinde tüketim yapması gerekir. Tabi kişilerin gün içinde yaptığı bedensel aktiviteler bu ihtiyacı yükseltecektir.

BENZER YAZILAR  En İyi Protein Tozu

Bu sebeple günlük kalori tüketiminizi hesaplayarak, gainer kullanımını buna göre düzenlemek lazım. Her kilo aldırıcının ölçeğinde farklı kalori oranları vardır. Bu durum ürünün kutusunun üzerinde yazmaktadır.

Eğer zor kilo alıyorsanız en iyisi günlük 1000 kaloriye denk gelecek şekilde başlamak ve birkaç hafta boyunca denemektir. Eğer çok fazla yağlanırsanız kalori miktarını azaltmanız gerekir. Eğer hiç kilo alamıyorsanız da miktarı arttırmalısınız. Deneme yanılma yöntemiyle size uygun olan dozu bulabilirsiniz.

Unutmamanız gereken önemli noktalardan biri, günlük olarak harcadığınız kaloriden fazlasını alamazsanız kas da yapamazsınız. Kilo aldırıcı gün boyunca eşit dozlarla almanız gerekir. Gece yatmadan önce almanız halinde, kazein almanıza gerek yoktur. Kilo aldırıcının içindeki yağ, proteinin kana yavaş karışmasına neden olmaktadır. Karbonhidrat tozları arasından en iyilerini arıyorsanız https://eniyi.blog/en-iyi-karbonhidrat-tozu/ linki işinize yarayacaktır.

Protein Tozu Mu Karbonhidrat Tozu Mu?

Kilo almak noktasında karbonhidrat tozu mu yoksa protein tozu mu kullansam diye düşünebilirsiniz. Bu birçok sporcunun sorduğu sorulardan biridir. Protein tozu, kas kütlesine etkisi olan bir üründür. Karbonhidrat tozu ise kilo aldıran bir takviyedir.

Her iki besini de benzer amaçlarla tercih edebilirsiniz. Buna karşın hızlı bir şekilde kilo almak istiyorsanız karbonhidrat tozu kullanmanız tavsiye edilir.

Bunlarla birlikte hangi tozu kullanmanız gerektiği konusunda uzmanlardan yardım alabilirsiniz.

Yorum yapın

1