HPV (Human Papilloma Virüsü)’nin bulaşması sonucunda genital bölgede siğiller meydana gelir. Genital siğil, cinsel ilişki veya temas halinde bulunan ve her bireyde rastlanan viral bir rahatsızlıktır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda gözlemlenmektedir. Kişilerin bağışıklık sistemine bağlı olarak da meydana gelen bu virüs, gözle bakıldığında da tespit edilebilmektedir. Genital bölgede çıkan siğiller deriye yassı şekilde, kabarık karnabaharı andıran yapısıyla, kahve ya da pembe renkte ki oluşumlardır. Bu bölge de meydana gelen kaşıntı, yanma ya da ağrı hissi de siğil belirtileri arasındadır. Kadınlarda ilişki sırasında oluşan kanamalar, nadiren rastlansa da kondilom belirtisi olabilir. Yine aynı şekilde erkeklerde de idrar sırasında çatallanarak çıkması veya yanma hissi oluşması siğil belirtisi olabilir.
Human Papilloma Virüsünün 200’den fazla çeşidi vardır. Bunlar da kendi içinde düşük ve yüksek riskli olarak iki gruba ayrılır sadece 40 çeşidi genital siğile sebep olmaktadır. En sık karşılaşılan HPV tipleri 6 ve 11’dir. Çoğu kişinin bağışıklığı güçlü olduğundan virüs vücudunda olsa bile belirti vermeyebilir. Virüs vücudunda bulunan kişiler taşıyıcı konumunda olduklarından dolayı risk altındadırlar. Sadece virüs vücudunda olan değil, korunmasız cinsel ilişkide ya da temasta bulunduğu tüm bireyler de risk altındadır. Genellikle sık partner değişikliği yapan kişide ya da virüsle teması olan biriyle cinsel yakınlıkta bulunan bireylerde rastlanmaktadır.
Kesin çözüm için uzman bir hekim tarafından muayene olunmalı ve yine hekim kontrolünde, uygun sağlık koşullarının olduğu bir kurumda tedavi olunmalıdır. Kadınlarda rahim ağzı, erkelerde de penis kanserine neden olabileceğinden ihmal edilmemesi gerekir.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğil cinsel hayatında aktif her bireyde görülebilir. Genellikle 17-45 yaş arasında rastlanmaktadır. Birçok hasta, genital siğili et beniyle karıştırabilir. Siğil, et beni şeklinde başlayıp karnabahar şekline bürünebilir. Genital siğiller, cildin üzerinde ciltten kabarık, küçük, yassı, kahverengi, gri kabarıklıklar şeklinde olabilir.
Bölgede genellikle ağrı olmaz ancak kaşıntı sık görülür. Özellikle vulva, vajina tutulumu olan kadınlarda, cinsel birliktelik esnasında küçük kanamalar oluşabilir. Anal tutulumda defekasyon sırasında zorlanma ile ağrı ve kanama görülebilir.
Genital siğil belirtileri, erkekler ve kadınlarda farklı bölgelerde görülebilir. Genellikle vajina ve peniste siğil görülmektedir. Kadınlarda; dış genital bölge ve kasıklarda, vajina ve anüsün içinde veya çevresinde, rahim ağzında belirti gösterir. Erkeklerde ise penis, kasık, testisler, perianal bölge ya da anüste ortaya çıkabilir.
Genital siğilde oluşan herhangi bir sıra dışı durum için muhakkak uzman hekime danışılması gerekir. Genital siğilde erken tanı önemlidir.
Genital Siğil Nasıl Bulaşır?
Genital siğiller, cinsel temas yoluyla bulaştığı için partnerler arasında bulaş sıkça görülebilir. Partneriniz virüs ile enfekte ise bunu önlemek için kondom kullanılabilir ancak kondomun açık kalan kısımları nedeniyle oluşan teması bile bulaşın gerçekleşmesi için yeterli olabilir. Bu durum tedavi sürecinde de önemlidir. Eşlerin ya da partnerlerin aynı dönemde tedavi olması siğilin tekrar oluşmasını engelleyebilir.
Zaman zaman şüpheli herhangi bir ilişkisi olmayan bireylerde çok düşük ihtimalle ortak kullanım alanları, tuvaletler, saunalar gibi yerlerden bulaş gerçekleşebilir. Siğilin jilet ile tıraş edilmesi, ağda ile alınması, siğilin koparılması yakınındaki cilde yayılmasına sebep olabilir.
HPV, birçok kişide vücudun savunma sistemi tarafından baskılanabilir. Virüsü taşıdığı halde, siğil oluşmayan ya da geç lezyon oluşturan kişiler de olabilir. Bu yüzden virüsün vücutta ne kadar süredir olduğunu ya da hangi partnerden bulaştığını belirlemek çok mümkün değildir.
Genital Siğil Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Human Papilloma Virüsünün bulaşması sonucunda genital siğiller ortaya çıkmaktadır. Virüs vücuda enfekte olduktan 2 ila 8 hafta içinde ya da daha uzun bir süre de lezyonları ortaya çıkmaktadır. Bağışıklığı düşük olan hastalarda genital siğil lezyonları daha hızlı oluşmaktadır. Virüs vücuttayken birçok bölgeye yayılım gösterebilir. Özellikle bağışıklık sistemi yetersiz olan bazı hastalarda çoğunlukla genital bölge ve rahim ağzında yaşamını devam ettirir ve tekrardan ortaya çıkabilir.
Rahim ağzı kanseri riskini arttıran HPV türlerine karşı aşı yapılmaya başlanabilir. Özellikle rahim ağzı kanserinden sorumlu tutulan tip 16 ve 18’e karşı gelişmiş ülkelerde rutin aşılama programları uygulanmaktadır. Türkiye’de iki tip aşı mevcuttur. Bunlardan bir tanesi sadece tip 16 ve 18 içerirken diğeri ise tip 16 ve 18’e ilave olarak en sık cilt lezyonlarını yapan tip 6 ve 11’e karşıda kullanılan aşıdır. Ortalama 3 doz şeklinde yapılır. Ancak aşı genital siğilin tüm tiplerine karşı koruma sağlamamaktadır. Amaç özellikle rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlamaktır. Bu yüzden siğil görüldüğü takdirde mutlaka yok edilerek tedavisi yapılmalıdır.
Genital siğil, kendiliğinden geçmez ve evde çeşitli bitkisel tedaviler ile iyileşme göstermez. Genital siğili olan herkes en kısa sürede mutlaka uzman bir hekime başvurmalıdır. Cinsel hayatı aktif olan bireyler düzenli olarak kontrollerini yaptırmalıdır. HPV bulaşını engellemek için vücudun direncini korumak çok önemlidir. Vücut direncini korumak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, stresten uzak durulmalıdır. Sağlıklı ve düzenli bir yaşam benimsenmelidir.
Tedavi sürecinde siğilin büyüklük durumuna göre birçok tedavi seçilebilir. Cerrahi işlemler ameliyathane ortamında sterilizasyon sağlandıktan sonra, kesi ve dikiş ile siğiller tek tek temizlenir. Ancak sağlık dokunun da kaybı görülmektedir.
Genital siğil tedavileri arasında kriyoterapi ve elektrokoterizasyon tedavileri de vardır. Kriyoterapi de bölgede oluşan siğiller dondurularak iyileşme sağlanır. Elektrokoterizasyon tedavisinde ise siğillerin elektrik akımı ile yakılarak tedavi edilmesi sağlanır.
Bir diğer tedavi yöntemi olan lazer tedavi yönteminde ise siğil, yüksek ışık yardımıyla buharlaştırılarak yok edilir. Son zamanlarda çok sık tercih edilen bu yöntem, bölgenin zedelenmemesi açısından en uygun tedavi yöntemidir. Dokuyu travmatize etmeden, siğillerin buharlaştırılarak yok edilmesi amaçlanır. Avrupa Cerrahi Tıp Merkezi’ndeuygulanan lazerli tedaviler, lokal anestezi altında isteğe göre muayeneden hemen sonra yapılabilir. Hastanın konforu açısından büyük avantajlar taşır.