Göz kapaklarının şişmesinde hastalık belirtisi olması büyük bir ihtimal bulundurur. Hastalığın belirlenmesi tedavi yöntemine yön vereceği için son derece önemlidir. Göz kapaklarının şişmesi bazı hastalıkların belirtisi olarak yorumlanır.
- Arpacık
Göz kapağında yer alan küçük bezlerden birinin enfeksiyon olması sonucu ortaya çıkan bu hastalık gözlerin şişmesine neden olur. Hastalığın ilk zamanlarında göz kapağı bölgesinde ağrı veren ve kaşınan bir tümsek meydana gelir. Bu tümsek zaman içinde sivilceyi andıran bir yapıya bürünür.
- Şalazyon
Göz kapağında yer alan yağ bezinin tıkanmasıyla oluşan bu hastalık göz kapağı kisti olarak da bilinir. Tekrar eden bir hastalık olma özelliğine sahip şalazyondaki şişlik ciddi bir dereceye varır.
- Alerji
Bazı alerjiler göz kapağında şişme ile beraber kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler getirir. Bunun nedenleri arasında toz ve polen gibi tetikleyiciler bulunur.
- Bitkinlik
Yorulan ve bitkin düşen kişilerin göz kapağı dikkat çekecek derecede şişebilir. Yeterince uyku uyumayan kişilerde en çok görülen durumlardan biri de göz kapağının şişmesidir. Su tüketimi yetersiz olan kişilerin de gözünde şişlik oluşabilir.
- Graves
Triot bezinin gerektiğinden çok çalışması sonucu ortaya çıkan bu hastalık gözlerin şişmesine neden olur. Bunun nedeni vücutta enfeksiyon varmış gibi bir algının ortaya çıkmasıdır.
- Blefarit
Göz kapağı iltihabı olarak da bilinen bu hastalık kronik bir rahatsızlıktır. Dönemsel olarak artıp azalma eğilimi gösteren bu hastalık gözlerin şişmesine neden olur.
Göz Kapaklarının Şişmesi Nasıl Geçer?
Göz kapaklarında şişliğin geçmesi için bu sorunun nedeni tespit edilmelidir. Şişliğin nedenine bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanır. Bunun dışında genel olarak uygulanabilecek bazı yöntemler bulunur. Göz kapaklarının şişmesi şu yöntemlerle geçebilir:
- Göz kapağına 15 dakika boyunca ıslak havlu ile kompres uygulamak şişliğin giderilmesine yardımcı olur. Bu işlem iki kere tekrarlanmalıdır.
- Kompres sonrası gözün temizlenmesi şişliğin geçmesini daha garanti hale getirir. Göz yakmayan bebek şampuanı ya da nemli bir bez kullanılmalıdır.
- Gözdeki şişlik geçene kadar makyaj ya da lens kullanılmamalıdır.
Göz Kapaklarının Şişmesi Belirtileri Nelerdir?
Göz kapaklarının şişmesinde belirtiler kızarıklık, göz kapaklarında kaşıntı ve kaş arasında kaşınma şeklinde olur. Hastalık ya da çalışma ortamı nedeniyle bu şikâyete sahip olan pek çok insan bulunur. Göz kapaklarının şişmesi akabinde bir hastaneye gitmek önerilir.
Ayrıca Bakınız: Fucidin Krem Nedir, Kullanımı Nasıldır?