Göz Tembelliği

Beş duyumuzdan biri olan görme, gözlerimiz aracılığıyla gerçekleşiyor. Dış dünyayı algılamamızı sağlayan önemli bir aracı olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple göze bağlı hastalıklar özellikle sonradan gelişen görme kusurları oldukça can sıkabiliyor.

Görüşü etkileyen göz hastalıklarından biri olan göz tembelliği, iki gözün görüş oranının birbirinden farklı olması şeklinde açıklanabilir. Genelde gözlük kullanılması gereken durumlarda yapılan ihmal sonucunda bu hastalık gelişebilir.

Göz tembelliği belirtileri yaşayan kişilerin göz kontrolünden geçmesi ve uzman doktorun ön gördüğü tedavi planına uyması önemlidir.

Göz Tembelliği Nedir?

Beynimiz vücudumuzda en iyi çalışan noktaya odaklanır ve oradan veri almaya çalışır. Gözlerden biri daha iyi gördüğünde beyin iyi gören göze odaklanır. Bu odaklanma neticesinde diğer gözde göz tembelliği gelişmeye başlar. Bazı kişilerde gözlerin görüntüsünde açı farkına ya da kalıcı görüş bozukluğuna neden olur. 

Göz tembelliği genelde tek göz olarak anılsa da her iki gözdede bu hastalık gelişebilir. Burada ölçü görme ideal oranın altında kalmasıyla ilgilidir.

BENZER YAZILAR  Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar?

Görme içgüdüsel yani doğuştan öğrenilen bir duyudur. Zaman ilerledikçe görme duyusu da gelişim gösterir. Bu gelişim sürecinde görmeyi engelleyen bir durum oluşursa görme tembelliği gelişebilir.

Göz Tembelliği Belirtileri Nedir?

Göz tembelliği ile göz kayması gündelik yaşamda sıkça karıştırılır. Oysa göz kayması tedavi edilmediğinde sonucu göz tembelliği olabilir. İkisi farklı göz hastalıklarıdır diye konuya açıklık getirebiliriz. Bu sebeple göz tembelliği nedir diye sorsak çoğu kişi bu soruya tam cevap veremeyebilir. Tıbbi adı “ambliyopi” olan göz tembelliğinin belirtileri, hastalık ileri bir noktaya geldiğinde ortaya çıkar. Bu sebeple bu hastalığın önceden yani çok ilerlemeden teşhis etme oranı düşüktür. Genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkar ve 6 yaşından sonra teşhis edilir.

Kesin belirtileri ise görmede derinlik algısının azalması gelişir. Yani bir şeyin ne kadar yakın ya da uzak olduğunu kişi algılamayabilir. Görmek için farkında olmadan çabalar. Bunu da gözlerini kısarak gerçekleştirir. Bir cismi göremediğinde az gören gözünü kapama ihtiyacı hissedebilir. Daha iyi görmek için başını öne doğru eğebilir. Bazen de kişiler cisimleri çift görebilir.

BENZER YAZILAR  Zaditen Damla Nedir? Ne İşe Yarar?

Göz Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

Göz tembelliğinin tedavisi hastalığa sebep olan soruna göre değişiklik gösterebilir. Burada önemli olan tembel olan gözün neden bu duruma geldiğidir. Hastalığın erken evresinde gözlük kullanarak, egzersizler yaparak, lens takarak, göz bandı ya da damlası kullanarak tedavi gerçekleştirilebilir.

Hastalık ilerlediğinde de çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kontak lens ya da gözlük kullanarak tembelliğin ilerlemesi engellenebilir. Ya da iyi gören göze bant takarak zayıf gören gözün görme gücünü artırmak mümkün olabilir. Gözlerde kayma yani diğer göze göre açı kaybı varsa cerrahi müdahale ile durum düzeltilebilir. 

Günümüzde doğru tanı ve tedavi ile birçok hastalık artık son bulabiliyor. Bunun için nitelikli sağlık hizmeti almak önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Tedavi yöntemleri için tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilirsiniz. Tekliflere göz atmak isterseniz https://www.tamamlayicisaglik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın

1