Hamilelikte karın düşmesi anlaşılması doğum süresinden birkaç hafta önce gerçekleşir. 37. hafta civarı oluşan bu durumda bebek pozisyonunu değiştirir. Karın içinde aşağı doğru bir pozisyon alan bebek daha sonra doğum kanalına yönelir. Bu hareketlerin sonunda anne adayı karnında gözle görülür bir değişiklik meydana gelir. Bebeğin aşağı inme durumu dışarıdan çok net bir şekilde görülür.
Anne adayı vücudunda oluşan değişikliklerle birlikte karın düşmesini çok rahat iki yolla anlar. Bunlardan ilki bebeğin alta doğru gitti için göğüs altı bölgesine baskı yapmayı bırakmasıdır. Anne adayı bu sayede daha rahat bir şekilde nefes alıp vermeye başlar. Anne adayının çok rahat bir şekilde hissedeceği diğer yöntem bebeğin aşağı doğru bir baskı yapmaya başlaması olur. Bu süreçte anne adayı makat bölgesinde daha önce olmaya bir baskı hissetmeye başlar. Karın düşmesi doğuma yakın gerçekleştiği için son derece doğal bir durumdur.
Yalancı Doğum Kasılmaları Ne Şekilde Anlaşılır?
Yalancı doğum kasılmalarının anlaşılması için belirtilere bakmak yeterlidir. Yalancı doğumu işaret eden kasılmaların başlaması 5. aydan sonra 40. haftaya gelen kadar kendini çeşitli şekillerde gösterir. Anne adayının özellikle daha önce hiç gebelik deneyimi yoksa bu yalancı doğum kasılmaları karşısında gerçekten doğumun gerçekleştiğini düşünür. Yanılgıya düşmemek adına göz önünde bulundurulması gereken bazı noktalar bulunur. Karın düşmesi sonrası kendini gösteren yalancı doğum kasılmaları şu şekilde kendini gösterir:
- Doğum kasılmalarının düzenli aralıklarla gerçekleşmemesi
- Doğum kasılmasının sıklığı ve şiddetinin düzenli bir şekilde artış göstermemesi
- Sancının yalnızca alt göbek kısmında hissedilmesi
- Doğum kasılmalarının anne adayı dinlendiğinde ya da uzandığında yok olması
Gerçek Doğum Kasılmaları Ne Şekilde Anlaşılır?
Gerçek doğum kasılmalarının anlaşılması yalancı doğum kasılmalarından ayrı olarak kendine has bazı belirtiler gösterir. Karın düşmesi sonrası gerçekleşecek gerçek doğum kasılmalarının anlaşılması için şu belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır:
- Doğum kasılmalarının belirli aralıklarla gerçekleşmesi
- 5 dakikada 1 olacak şekilde 30 saniyelik kasılmaların hissedilmesi
- Doğum kasılma sıklığının zaman ilerledikçe 3 dakikaya düşmesi
- Sancını ön karın kısmına doğru gelmesi
- Doğum kasılmalarının anne adayı dinlendiği ya da uzandığı halde yok olmaması
Ayrıca Bakınız: Güneş Yanığı Sırt Kaşıntısı Nasıl Geçer?