Hamilelikte Varis Neden Olur Ve Nasıl Önlenir? 7 Adımda Hamilelikte Varisi Önleyin

Varis kan damarlarının içerisinde bulunan ve kanın geri akmasını önleyen valflerin işlevini yitirmesiyle oluşur. Hamilelik döneminde, annenin bebeğini beslemesi gerektiği için kan hacmi artar. Kan hacmi arttığı için ise kan damarlarında baskı oluşur. Bu baskı neticesinde kan damarları gevşer ve valfler işlevini yitirir. Ayrıca bu dönemde hormonlar da değiştiği için damarlar gevşeyebilir. Bu etkenlerden ötürü hamilelik döneminde varis sık görülen bir sorundur. Hamilelikte varis çıkması ile ilgili endişeleriniz var ise ve hamilelikte varis tedavisi hakkında bilgi almak istiyorsanız okumaya devam edin.

Hamilelikte Varis Neden Olur?

Hamilelikte varis neden olur? Konusundan farklı teoriler ortaya konulabilir. Hamilelikte vücudumuzda birçok değişiklik olur. İşte bu değişikliklerden bazıları kan dolaşımını etkileyerek varis oluşumuna katkıda bulunur. Bu değişiklikler şunlardır:

  • Progesteron hormonu artar. Hamilelikte bu hormon artınca damarlar gevşer; damarlar gevşediğinde kan akışı bozulur ve kan birikimi başlar. Neticede damardaki basınç artar ve damar genişler.
  • Rahimde basınç olur. Rahimde büyüyen fetüs, karındaki organlara ve kan damarlarına baskı yapar. Bu basınç bacaklardaki kanın kalbe geri gelmesini zorlaştırır ve kan birikmeye başlar. Neticede biriken kan da damarları genişletir.
  • Kan hacminiz artar. Hamilelikte bebeğin ihtiyaçlarından ötürü kan hacmi artar. Fazla kan nedeniyle damarlardaki basınç artar ve kan damarlarındaki valfler işlevini yitirebilir.
BENZER YAZILAR  Dikloron Nedir - Ne İşe Yarar?

Hamilelikte Varis Belirtileri

Hamilelikte varis belirtileri normalde görülen varis belirtileri ile hemen hemen aynıdır. Bacaklarda büyük, kabarmış mavi veya mor damarlar oldukça belirgindir. Bu damarlar genellik baldır ve bacak kısımlarında görünür. Ayak bileklerinde hafif bir şişme, bacaklarda ağrı ve kramp olabilir. Varisler ayrıca genital bölgede de oluşabilir. Bu durum genital bölgede büyük ve kabarık damarlar görünür.

Hamilelikte Varis Nasıl Geçer Ve Önlenir?

Kilonuza dikkat edin

Hamilelikte varis neden olur? Sorusunun da aslında cevaplarından birisi kilodur. Hamilelikte döneminde her kadın mutlaka kilo alır ve bu son derece normaldir. Artan kan hacmi, ödem, bebek ve amniyon sıvısı belirli miktarda kilo almayı mecbur kılar. Ancak fazla kilo damarlarınızda baskı oluşmasına neden olur ve bu da varis riskini arttırır. Bu dönemde sağlıklı beslenmeye özen göstermeli ve abur cubur yerine besin değerleri yüksek gıdalar almalısınız. Böylece hamilelikte normal bir şekilde kilo alır ve aşırı kilo birikimi riskini azaltırsınız.

Hamilelik süresince aşırı karbonhidratlı, tatlı ve yağlı gıdalar yemek yerine hafif ve besin değeri yüksek sebzeler ve protein kaynakları tüketin. Böylece kilo kontrolü sağlayabilir ve varis riskini azaltırsınız.

BENZER YAZILAR  Boom Butter Nasıl Kullanılır?

Topuklu ayakkabı giymeyin

Hamilelikte varis nasıl önlenir? Sorusu için bu madde önemlidir. Vücudunuzda ikinci bir can taşırken ve kilonuz artarken topuklu ayakkabı giyinmek zaten zordur. Ancak hamileliğinizin başlarından itibaren topuklu ayakkabı yerine düz ve rahat ayakkabılar giymek en doğrusudur. Böylece baldır kaslarınız çalışır ve kan dolaşımınız iyileşir. Sağlıklı kan dolaşımı varis oluşumunu engeller.

Hamileliğinizin en başından beri düz ayakkabı giyerek kan dolaşımınızı iyileştirin ve böylece varis riskinizi azaltın. Ortopedik ve rahat bir şekilde yürümenizi sağlayan spor ayakkabılar satın alın. Böylece her gün sağlıklı bir şekilde yürüme sporu da yapabilirsiniz.

Sol tarafınıza yatın

Belki de doktorunuz çoktan sol tarafınıza yatmanızı tavsiye etti. Emin olun bunu istemekte çok haklı bir sebebi var. Sol tarafınıza yattığınız zaman karın bölgesindeki damarların üzerindeki baskı azalır. Böylece uyurken bacak damarlarınızdaki kan akışı rahatlar.

Sol tarafınıza yattığınız zaman karın bölgesindeki baskıyı azaltarak bacaklardaki kan akışını rahatlatırsınız. Hamilelikte varisten kurtulma yolları arıyorsanız bu madde de ufakta olsa size katkı sağlayacaktır.

Bağdaş kurmayın

Bağdaş kurduğunuzda bacaklarınızı çapraz pozisyona getirmiş olursunuz. Bu pozisyon, kanın damarlarınızdan akmasını engeller ve kan damarlarındaki basıncı arttırır. Tüm bu faktörler varis oluşumu riskini arttırır. Bacaklarınızı rahat ve serbest bırakarak oturun.

BENZER YAZILAR  Lustral 50 Mg Nedir? Ne İşe Yarar?

Bağdaş kurmak bacaklardaki baskıyı arttırır ve kan akışını yavaşlatır. Bunlar da varis riskini arttırır. Bacaklarınızı rahat bırakın ve sıkmayın. Hamileliğin vücudunuzu rahatlatmanız gereken bir dönem olduğunu unutmayın.

Bacaklarınızı kaldırın

Çok yorulduğumuzda bacaklarımızı havaya kaldırıp rahatlama hareketi yaparız. İşte bu hareket bacakların kalp hizasından yukarıda olmasını sağlar ve kan akışını arttırır. Böylece kan dolaşımı artar ve hem varisli bacaklar rahatlar hem de varis riski azalır.

Bacaklarınızı kalp hizasından yukarı kaldırın ve bu şekilde 5-10 dakika durun. Bunu gün içerisinde 3-4 defa tekrarlayabilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapın

Hamilelik döneminde kişinin egzersiz performansı azalır. Fakat sağlıklı bir kan dolaşımı için düzenli ve ağır olmayan egzersizler yapılması gerekir. Hafif yürüyüşler, yüzme ve hamilelik yogası bu dönemde yapabileceğiniz tehlikesiz ve faydalı sporlardır.

Yüzme, yürüyüş ve hamilelik yogası gibi hafif sporlarla kan dolaşımınızı iyileştirin. Ayrıca doktorunuzun tavsiye ettiği ve sizin özel durumlarınıza uygun sporlara yönelin.

Hamile varis çorabı giyin

Hamilelikte varis tedavisi için varis çorapları en uygun seçeneklerden biridir. Hamilelik dönemi için tasarlanan varis çorapları diğer varis çorapları gibi bacaklarınızı dıştan sıkarak basınç uygular. Dıştan uygulanan bu basınç, damarların içerisindeki baskıyı azaltır. Böylece damarların şişmesi ve varis oluşumu önlenebilir.

Varis çorabı giyerek bacağınıza dıştan baskı yaparsınız. Bu baskı damarların içerisindeki baskıyı dengeler ve varis oluşumunu önler.

Yorum yapın

1