İdrarda yükselen proteine çözüm için önerilen bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlere dikkat edildiği sürece idrardaki protein oranı düşmeye başlar. İdrarda yüksek protein ile karşılaşılıyor ise düşürmek için yapılabilecekler şu şekildedir:
- Tuzsuz diyete geçiş yapılmalı
- Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmalı
- Kolesterol seviyesi yüksek ise kolesterol seviyesi de düşürülmeli
- Gün içerisinde alınan toplam sıvı miktarı azaltılmalı
- Ödem oluşumu engellenmeli
Özellikle kan sulandırıcı ilaç ve sodyum diyeti noktasında uzman doktorlardan destek alınmalıdır. Kişiler ilaç kullanımı ve diyet gibi unsurları tek başlarına yapmamalı, mutlaka doktorları tarafından süreç takibi yapılmalıdır. İdrarda proteinin yüksek olması problemini çözmek için doktor ile görüşmek gerekir.
İdrardaki Protein Değeri Kaç Olmalı?
İdrarda protein değeri yetişkinler için belirlenmiştir. Bir yetişkinin idrarının hesaplanabilmesi için tam 24 saat boyunca idrar toplanması gerekir. İdrardaki protein değeri çoğunlukla 150 mg’nin altında olmaktadır.
Protein Değeri Kaçın Üzerine Çıkarsa Risk Artar?
Protein değerinin yükselmesi 150 mg’nin üzerine çıkması anlamına gelir. Böbrek hastalığı, şeker hastalığı ve kalp hastalığına işaret edebilen bu durum büyük tehlike içerebilmektedir. Dolayısı ile protein değeri 150 mg’nin üzerine çıkarsa risk artar. İdrarda protein yüksekliği gibi bir durum söz konusu ise bu yetişkinlerde 150 mg’nin üstüne çıkıldığına işaret eder.
Sitemizden Protein Tozu Zararlı mıdır? Marka Önerileri bilgilerini de inceleyebilirsiniz.
İdrarda Protein Yüksekliği Neden Olur?
Protein yüksekliğinin nedeni idrar için farklı olabilmektedir. Genel beslenme düzeni ile de ilgisi olan bu durum çoğunlukla obezite ve diyabet ile ilgilidir. Aşırı kilosu olan ve vücut kitle endeksinin üzerinde olan kişilerde idrar protein oranları yüksek olabilmektedir. Aynı durum diyabet, kalp ve böbrek hastalarında da yaşanır. Diğer nedenler şunlardır:
- Aşırı alkol tüketimi
- Aşırı kilo alımı
- Yoğun ilaç kullanımı
- Şeker hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Kalp hastalığı
- Siroz
- Hepatit
- Karaciğerin tam çalışmaması
- Toksin artışı
İdrarda protein yüksekliği neden olan etkenlerdir. İleri seviye bir hastalık söz konusu değil ise ilaç kullanımı, beslenme programı ve uyku gibi düzenlemeler ile protein dengesi sağlanır. Bu durum karşısında check up yapılması ve tüm vücut sağlığının kontrol edilmesi önerilir.