Kalın bağırsak kanseri belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılmaktadır? Kalın bağırsak kanseri tedavisi nasıl yapılmaktadır? Kolon hakkında merak edilenleri yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Kolon kanseri belirtileri her yaşta olabilir. Kalın barsak kanseri belirtileri daha çok yaşlı yetişkinleri etkiler. Kalın barsak kanseri, kalın barsakta başlayan bir kanser türüdür. Kolon sindirim sisteminin en son kısmıdır. Kolon kanseri bazen kolorektal kanser olarak da adlandırılır.
Kalın barsak kanseri genellikle kolonun iç kısmında oluşan polip adı verilen , küçük kanserli olmayan ( iyi huylu tümörleri) hücreler ile başlar. Zaman içinde bu poliplerin bazıları kolon kanseri olabilir.
Polipler küçük olabilir. Semptomları da çok belirsiz olabildiği gibi, hastada hiçbir semptom da görülmeyebilir. Bu nedenle doktorlar polipleri kansere dönüşmeden önce tanımlayıp ortadan kaldırarak, kolon kanserinin önlenmeyi tercih ederler. Kanser olmadan poliplerle ilgilenilebilmesi için doktorlar düzenli tarama testleri öneriyorlar.
Kalın Barsak Kanseri Tedavisi
Kolon kanseri terapisi için, hastalık herhangi bir şekilde geliştiği takdirde ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapi, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi gibi ilaç tedavileri seçenekleri uygulanır. Bu tedaviler ile hastalığın kontrol altına alınması sağlanabilir.
Kalın Barsak Kanseri Belirtileri
Kolon kanseri semptomlarının çoğuna enfeksiyon hemoroid, irritabl barsak sendromu veya enflamatuar barsak hastalığı gibi kanser dışında sebepler neden olabilir. Pek çok vakada bu bu belirtilere sahip kişilerde kanser yoktur. Yine aşağıda sayılan problemlerden herhangi birine sahip olan hastanın doktora gitmesi gereklidir. Böylece sebep tam olarak teşhis edilip tedaviye geçilebilir. Kalın barsak kanseri belirtileri şunlardır:
- İshal veya kabızlık ya da dışkıda değişiklik dahil olmak üzere barsaklarda kalıcı bir değişiklik olması, sürekli barsak hareketi yapma ihtiyacı hissetmek,
- Dışkıda rektal kanama veya kan görülmesi,
- Kramp, gaz veya ağrı gibi devam eden karın rahatsızlığı,
- Barsakların tamamen boş olmadığı duygusu,
- Zayıflık ve yorgunluk,
- Açıklanamayan kilo kaybıdır.
Kolon kanseri olan pek çok kişi hastalığın erken evrelerinde hiçbir belirti hissetmezler. Kolorektal kanser ortay çıktığında genellikle kanser büyümüştür ve/veya yayılmıştır. Bu nedenle herhangi bir semptom olmadan öncekolorektal kanser için tarama yaptırmakta yarar vardır. Tarama yoluyla (herhangi bir semptom hissetmeyen sağlıklı kişilere uygulanan testler) erken teşhis edilen kolorektal kanserin tedavisi çok daha kolay ve başarılıdır. Tarama sayesinde kolorektal kanserin polip adı verilen başlangıç formlarını bulmak ve vücuttan uzaklaştırarak kanserin oluşması dahi önlenebilir.
Diğer kolon problemlerine sahip olmak da kolorektal kanser riskini arttırabilir. Bu problemler şunlardır:
- Polip
- Ülseratif kolit
- Crohn hastalığı,
- Ailesel adenomatoz polipozis (FAP)
Tip 2 diyabet sahibi olunması, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi belirli yaşam alışkanlıklarının olması da, kişide riski arttıran faktörler olarak ortaya çıkıyor.
Belirtiler ortaya çıktığında yapılacaklar, kanserin barsaktaki büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Kolon kanseri taramasına ne zaman başlanması gerektiği doktordan öğrenilmelidir.
Erken Evre Kalın Barsak Kanseri Tedavisi
Erken dönemde kolon kanseri tedavisinde eğer kanser çok küçük ise doktor ameliyat için minimal invaziv bir yaklaşım önerebilir.
Erken evre kalın bağırsak tedavisi şunlardır:
- Kolonoskopi sırasında poliplerin çıkarılması (polipektomi). Eğer kanser küçükse lokalize olmuşsa, tamamen bir polip içinde ve çok erken bir aşamadaysa, doktor hasta bölgeyi kolonoskopi sırasında tamamen çıkarabilir.
- Endoskopik mukozal rezeksiyon: Daha büyük polipleri çıkarmak için özel aletler kullanılarak yapılır. Kolonun iç yüzeyinin küçük bir miktarının endoskopik mukozal rezeksiyon adı verilen bir prosedür uygulaması ile kolonoskopi sırasında çıkarılması işlemi olarak tanımlanabilir.
- Minimal invaziv cerrahi (laparaskopik cerrahi): Kolonoskopi sırasında çıkarılamayan polipler, laparaskopik cerrahi yolu ile çıkarılabilir. Bu prosedürde cerrah, operasyonu karın duvarında birkaç küçük kesik açarak yapar.
İleri Evre Kalın Barsak Kanseri Tedavisi
İleri dönemde kolon kanseri tedavisi için önerilen tedaviler şunlardır:
- Parsiyel Kolektomi; kalın barsak kanseri belirtileri erken evrede fark edilmeyip kolona yayıldıysa cerrah bu yöntemde kolonun kanser içeren kısmını, her iki tarafdaki normal bir doku boşluğuyla birlikte çıkarır. Genellikle bu işlemden sonra kolon veya rektumun sağlam kısımları bağlanır. Bu prosedür minimal invaziv bir yaklaşımla (laparaskopi) yapılır.
- Ameliyatta bir paça bırakarak onarıcı bir yaklaşım sağlamak; Eğer sağlıklı kısımları birbirine bağlamak mümkün değilse ostomi yapılır. Böylece dışkının, uzaklaştırılması için kalan barsağın bir kısmından karın duvarı açıklığının üzerine tam oturan bir torbaya girmesi sağlanır. Ostominin geçici ya da kalıcı olduğu durumlar vardır. Eğer ameliyat sonrası kolon ve rektum zamanla iyileşirse ostomi geçici kullanılır.
- Lenf düğümü uzaklaştırma: Kolon kanseri ameliyatı sırasında çevredeki lenf düğümleri çıkarılır ve kanser bulunup bulunmadığı kontrol edilir.
Çok İleri Evre Kalın Barsak Kanseri Terapisi
Çok İleri dönemde kolon kanseri tedavisinde cerrah belirtileri iyileştirmek için kolonda ya da diğer olası yerlerde tıkanıklıkları önlemek amacıyla bir ameliyat önerebilir. Bu ameliyat kanseri tedavi etmek için yapılmaz, bunun yerine tıkanma, kanama veya ağrı gibi belirti ve semptomların hafifletilmesi için yapılır.
Kanserin sadece karaciğer ya da akciğere yayıldığı, ancak hastanın genel sağlığının iyi olduğu özel durumlarda doktor kanseri ortadan kaldırmak için farklı ameliyat ya da lokal tedaviler önerebilir. Kemoterapi bu tür işlemlerden önce ya da sonra kullanılır. Bu yaklaşım uzun vadede kanserden kurtulma şansı verir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için ilaçlar kullanılmasıdır. Kolon kanserinde kanser büyükse veya lenf düğümlerine yayılmışsa genellikle ameliyattan sonra bu uygulama yapılır. Bu şekilde kemoterapi vücutta kalan tüm kanser hücrelerini öldürerek, kanserin tekrarlama riskini ortadan kaldırır.
Büyük bir kanseri küçültmek amacıyla kemoterapi bazen ameliyatta önce de uygulanır. Böylece hasta bölümün ameliyat sırasında çıkarılması kolaylaşır. Kemoterapi ameliyatla alınamayan ya da vücudun diğer bölgelerine yayılmış kolon kanseri semptomlarını azaltmak için de kullanılabilir. Bazen de radyaston terapisi ile birleştirilir. Kalın bağırsak kanseri tedavisinde kemoterapi etkili bir yöntem olarak hastalara uygulanır.
Radyasyon Terapisi
Işın tedavisi, X-ışınları ve protonlar gibi güçlü enerji kaynaklarını kullanarak kanser hücrelerinin öldürülmesi amacıyla kullanılır.
Ameliyattan önce büyük bir kanserin küçültülerek, ameliyatla kolayca çıkarılmasını sağlamak için de uygulanabilir. Ameliyat seçeneği yoksa ağrı vb. semptomları hafifletmek için radyasyon terapisi kullanılabilir.
Hedefe Odaklı Tedavi
Hedefli ilaç terapisinde , ilaçlar kanser hücrelerinde mevcut olan belirli anormalliklere odaklanır. Bu anormallikler bloke edilir ve kanser hücreleri öldürülür. Hedefli ilaç tedavisi genellikle kemoterapi ile birleştirilir. Daha çok ileri kolon kanseri tedavisi için tercih edilir.
İmmünoterapi
İmmünoterapi ,hastanın bağışıklık sistemini kanserle tedavi için kullanan bir ilaç tedavisidir. Vücudun hastalıklarla mücadele eden bağışıklık sistemi kanser hücrelerine saldırmayabilir. Çünkü kanser hücreleri, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücrelerini tanımasını engelleyen proteinler üretir. İmmüoterapi bu sürece müdahale eder. İmmünoterapi genellikle ileri kolon kanseri tedavisinde kullanılır.