Kalp Yetmezliği Komplikasyonları ve Vücuda Zararları

Kalp yetmezliği komplikasyonları konusundan ön ce bu sağlık sorunu ile ilgili bilgileri sizlere aktaralım. Kalp yetmezliği, kalbinizin vücudunuzun gereksinim duyduğu kadar kan pompalayamamasıdır. Kalbin yeterince kan pompalayamadığı takdirde daha hızlı atması gerekir ve bu da kalbi yorar ve zaman içerisinde büyümesine neden olur. Bununla beraber kalp yetmezliği kalbinizin tamamen iflas ettiği anlamına da gelmez. Ancak bu durum ciddidir ve ilerleyerek tehlikeli komplikasyonlara neden olabilir.

Kalbiniz yeterince kan pompalayamadığı takdirde organlarınıza yeterli miktarda oksijen gitmez ki bu durum neticesinde bazı belirtiler ve komplikasyonlar deneyimlersiniz. Vücudunuz özellikle hayati organlar olan kalbi ve beyni beslemek zorunda olduğu için diğer organlara daha az kan gider ve bu da özellikle böbrek ve karaciğer gibi organlara zarar verir. Bu makalemizde kalp yetmezliği komplikasyonları nelerdir? ve bu durumun vücuda zararları hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

1. Aritmi

Aritmi kalp atışında düzensizlikler olması anlamına gelir. Esasen kalp yetmezliğinde bu durum hastalığın sonucu olduğu gibi nedeni de olabilir. Kalbin kan pompalaması için kalp odacıklarının kasılıp gevşemesi gerekir. Kalp yetmezliğinde kalbin odaları yeterince kanla dolmadığı için gerektiği gibi kasılıp gevşeyemez. Bu da kalbin normal düzende atamamasına neden olur. Kalbiniz düzensiz, hızlı veya yavaş atabilir. Atriyal fibrilasyon, kalp yetmezliğinden kaynaklanan aritmilerden biridir ve inme riskini yüksek oranda arttırır.

BENZER YAZILAR  Demir Eksikliği İlaçları

2. İnme

Kalp yetmezliğinde oluşan düzensiz kalp atışları kan pıhtısı oluşmasına neden olabilir. Damarlarda oluşan kan pıhtıları beyne kan sağlayan damarları tıkadığında ise inme meydana gelir. Beyninize yeterli miktarda kan gidemediğinde beyin oksijensiz kalır ve beynin oksijensiz kalan kısımlarında bilişsel ve motor fonksiyon kaybı meydana gelebilir. İnme felce ve hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilecek kadar ciddi bir komplikasyondur. Kalp yetmezliği komplikasyonları nelerdir? Sorusunun cevabı sadece bu iki seçenek ile de sınırlı değildir.

3. Böbrek Sorunları

Böbreklerin görevi kirli kanı süzmek ve fazla sıvıyı vücuttan dışarı atmaktır. Kalp yetmezliği durumunda böbreklere yeterli kan gidemez ve böbrekler görevlerini yerine getiremez. Zaman içerisinde bu durum böbreklere zarar verebilir. Böbrekler ihtiyaç duyduğu kanı elde edemediğinde vücuttaki artıkları da süzemez ve neticede böbrek yetmezliği oluşabilir. Kalp hastalığı böbrek yetmezliğine neden olacak kadar ileri safhada ise diyaliz tedavisi veya böbrek nakli kaçınılmazdır. Böbrek yetmezliği ayrıca vücutta sıvı tutulmasına yol açacağı için yüksek tansiyona da neden olur.

4. Anemi

Anemi, kanda oksijen taşıyan hücreler olan kırmızı kan hücrelerinin sayısının yetersiz olmasından kaynaklanır. Kalp yetmezliğinde bu durumun nedeni esasen böbreğin hasar görmesidir. Böbrek kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alan EPO isimli bir protein üretir. Bu protein üretilemediğinde kırmızı kan hücreleri de yeterince üretilemez ve anemi ortaya çıkabilir. Anemi hastada güçsüzlük ve yorgunluğa neden olabileceği gibi kalp yetmezliğinden kaynaklanan problemlerin de ortaya çıkma riskini arttırır. Bu nedenle kansızlık kalp yetmezliği komplikasyonları arasında ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur.

BENZER YAZILAR  Fazla C Vitamini Zararları Nelerdir? Yan Etkileri

5. Akciğer Sorunları

Kalbin akciğerden temiz kanı alıp, kirli kanı akciğere bırakması gerekir. Böylece oksijenli temiz kan tüm vücuda ulaştırılabilir. Kalp yetmezliğinde ise kalbiniz bu alışverişi gerektiği gibi yapamaz. Bu durumda akciğerden kalbe ulaşması gereken kan da akciğerlerde birikmeye başlar. Neticede akciğerde sıvı birikimi olur ve solunum sorunları ortaya çıkmaya başlar.

6. Karaciğer

Karaciğer vücudumuzdaki toksinleri parçalayan hayati bir organdır. Aynı zamanda yağların sindirilmesinde önemli görevleri olan safra da karaciğerde üretilir. Kalp yetmezliğinde karaciğere yeterli miktarda kan gidemez ve karaciğer görevlerini yerine getiremez. Ayrıca sıvı birikime nedeniyle karaciğere kan taşıyan portal damarda basınç oluşur ve bu durum karaciğerin hasar görmesine neden olur. Kalp yetmezliği komplikasyonları ile karaciğer ilişkisi bu şekildedir.

7. Kilo Verme Ve Kas Kaybı

Kalp yetmezliğinde hem organlara yeterli kan taşınamadığı için organlar zarar görmeye başlar hem de kan ve yağ metabolizmasında değişiklikler olur. Bu durumda kilo ile beraber kas kaybı da gerçekleşir. Kas kaybının başlaması hastalığın ileri aşamada olduğunu gösterir. Kilo verme ve kas kaybı kalp yetmezliğinin komplikasyonları olduğu gibi aynı zamanda hastalığın birer belirtisi ve derecesine dair işaretidir.

BENZER YAZILAR  Pct Nedir? Pct Yüksekliği Hangi Hastalığın Belirtisidir

8. Ani Ölüm

Kalp yetmezliği vakalarının neredeyse yarısında hasta aniden ve beklenmedik bir anda kaybedilir. Ani ölüm kalp yetmezliğinde sık görülen bir durumdur diyebiliriz. Kalp yetmezliğinde hastanın aniden ölmesinin nedeni genellikle aritmilerdir (düzensiz kalp atışı).

Kalp Yetmezliği Komplikasyonları Ve Zararları Önlenebilir Mi?

Kalp yetmezliği erken teşhis edilmediği ve tedaviye başlanmadığı takdirde gittikçe ilerleyecek ve komplikasyonlara vücut üzerinde zararlara neden olacak bir hastalıktır. Bu nedenle kalp yetmezliğinin önlenmesindeki ilk adım erken teşhis ve tedavidir. Daha sonra hastanın bazı yaşam tarzı değişiklikleri yaparak kalp yetmezliğinin vücuda etkisini azaltmaya çalışması ve hastalığın ilerlemesini engellemek üzere önlemler alması gerekir. Bu doğrultuda kalp yetmezliği komplikasyonlarını önlemek amacıyla uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:

  • Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanın ve doktorunuzun tavsiyelerine muhakkak uyun.
  • Rafine yağlar ve karbonhidratlar tüketmeyin ve sebze ve meyveden zengin bir diyetle beslenin. Aşırı rafine karbonhidratlı besinler kan şekeri yükselmelerine neden olacağı için kalp sağlığını olumsuz etkiler. Kalp yetmezliğine ek olarak bir de diyabet rahatsızlığınız var ise bu konuda daha da özenli olmanız gerekir.
  • Düzenli olarak doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri yapın. Kalp yetmezliği için hafif yürüyüşler tavsiye edilir. Egzersize başlamadan önce hafif ısınmanız ve egzersizi bitirirken de temponuzu yavaş yavaş düşürerek bitirmeniz tavsiye edilir. Aniden egzersize başlamak ve aniden egzersizi bitirmek tansiyon ve nabzı olumsuz etkileyebilir.
Yorum yapın

1