Son dönemlerin en popüler tedavi yöntemlerinden biri olarak karşımıza mide balonu çıkmaktadır. Mide balonu kilo vermek isteyen ancak diğer yöntemlerden sonuç alamayan kişiler için tercih edilir. Oldukça pratik bir şekilde mide balonunun takılması mümkündür. Aynı zamanda mide balonu çıkarma teknikleri de çeşitli olduğundan dolayı sorunsuz bir tedavi sürecini kapsamaktadır.
Mide balonu için uygun olduğunuz tespit edildikten sonra olası riskler hesaplanır ve muayene gerçekleştirilir. Daha sonrasında ise mide balonu takma sürecine geçilir. Tüm bu işlemlerin ardından hastaya takılan mide balonu, tokluk hissi oluşturmaktadır. Genellikle mide balonu 6 – 12 ay arasında kullanıma uygundur. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra mide balonu çıkartılır. Tüm bu tedavi süreci hakkında detaylı bilgiye Op. Dr. Ceyhun Aydoğan aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Belirtmeliyiz ki birçok farklı mide balonu çeşidi bulunmaktadır. Bu bağlamda mide balonlarının takılması veya çıkartılmasında değişiklikler söz konusudur. Kapsül şeklinde yutabildiğiniz mide balonları dahi vardır. Ancak genel olarak yaygın şekilde kullanılan mide balonları endoskopi ile mideye yerleştirilmektedir. Bu işlem için genellikle hasta bir süreliğine uyuşturulmaktadır. Böylece kısa sürede mide balonu hastanın midesine takılır.
Mide balonunun takılmasının ardından mide balonu çıkarma teknikleri neler olduğu merak edilen konulardan biridir. Bir mide balonunun tedavi süreci tamamlandıktan sonra ancak mide balonunun çıkartılması önemlidir. Ancak olası bir mide balonu patlaması durumunda süreç içerisindeyken de mide balonu çıkarılabilir. Bu konuda detaylı bilgi alabilmeniz için Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile iletişime geçebilirsiniz.
Mide Balonu Tedavi Süreci
Bir mide balonu hastaların midesinde 6 veya 12 ay arasında takılı kalır. Tedavi süreci ilk başladığı dönemde hastanın mide bulantısı hissetmesi veya yorgun hissetmesi oldukça normaldir. Yabancı bir cisim olarak algılanan mide balonu tedavinin en başında bazı semptomlar gösterebilmektedir. Ancak ilerleyen süreçlerde mide balonu sayesinde daha az yemek yemeye ve kısa sürede uzun vadeli tokluk hissi yaşamaya başlayabilirsiniz. Böylece verilmek istenen kilolar da mide balonu tedavisi süresince vücuttan atılmaya başlamaktadır.
Belirli dönemlerde doktor kontrolüne giderek tedavi sürecini takip etmek önemlidir. Bu sayede olası bir durumun ortaya çıkmasının da önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda hangi mide balonunu taktıracağınız konusunda da öncesinde net bilgi sahibi olmalısınız. Mide balonu çıkarma teknikleri bu süreçte önemli bir kritere sahiptir.
Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?
Şimdiye kadar çeşitli sağlık kurumlarından onay almış birçok farklı mide balonu çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Mide balonunun çeşitli olmasının nedeni farklı nitelikler veya yapıya sahip olmasından kaynaklıdır. Aşağıda sizlere genel olarak FDA ya da CE tarafından onay almış mide balonlarını sıraladık. Belirtmiş olduğumuz mide balonları özellik bakımından farklılık göstermektedir.
- Orbera TM
- Obalon Balloon System
- Reshape DuoTM
- The Spatz3 Adjustable Balloon System
- Elipse mide balonu
- MedSil
- Medicone
Sıralamış olduğumuz mide balonlarından Orbera TM hem FDA hem de CE onaylıdır. En yaygın şekilde kullanılan mide balonlarının başında gelir. Ayrıca mide balonu çıkarma teknikleri kapsamında endoskopi ile işlem gerçekleştirilir.
Mide Balonu Patlarsa Ne Olur?
Hastanın midesinde bulunan mide balonunun patlaması oldukça olası bir durumdur. Ancak hayati tehlike oluşturacak bir problem teşkil etmemektedir. Bu bağlamda eğer mide balonu patlarsa doktor kontrolünde patlayan mide balonu çıkartılır. Bunun için genellikle mide balonu çıkarma teknikleri kullanılır. Bunun yanı sıra doğal yollarla dışkı aracılığı ile de patlamış mide balonunun vücuttan atılması mümkündür.
Mide balonunun patladığı konusunda şüpheleri olan hastaların doktor muayenesine en kısa sürede gitmesi önemlidir. Bu sayede gerekli görülen işlemlere en kısa sürede başlanır. Daha öncesinde de belirttiğimiz üzere mide balonunun patlaması herhangi bir olumsuz etki oluşturmamaktadır. Tedavi süresi esnasında gerçekleşirse, ilgili doktor uygun gördüğü takdirde yeni bir mide balonu hastaya takılabilmektedir. Mide balonunun patlaması konusunda endişeleri olan hastalar için Op. Dr. Ceyhun Aydoğan bilgilendirici açıklamalar sağlamaktadır.
Mide Balonu Nasıl Çıkartılır?
Doktor kontrolünde herhangi bir cerrahi müdahale olmadan takılan mide balonunun nasıl çıkartıldığı fazlasıyla merak edilmektedir. Mide balonları hem endoskopi yardımıyla hem de doğal yollardan çıkartılabilmektedir. Bu kapsamda tercih edilen çeşitli mide balonu çıkarma teknikleri bulunmaktadır. Mide balonu maksimum 12 ay boyunca hasta midesinde durduktan sonra doktor tarafından çıkartılmaktadır. Ancak bu süreç öncesinde mevcut mide balonunun söndürülmesi gerekmektedir.
Mide balonu söndürüldükten sonra herhangi bir cerrahi işlem uygulanmadan direkt olarak hastanın midesinden alınmaktadır. Böylece mide balonu çıkartma işlemi tamamlanmış olur. Bu konu hakkında daha detaylı bilgiler için dilerseniz Op. Dr. Ceyhun Aydoğan ile irtibata geçebilirsiniz. Böylece mide balonu çıkarma teknikleri konusunda da fikir alabilirsiniz.
Endoskopi ile Mide Balonu Çıkartma
Endoskopi ile mide balonu çıkartma en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle de Orbera TM mide balonu çeşidi için kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Cerrahi müdahale veya uyutma olmadan gerçekleştirilebilmektedir. Endoskopi ile hastanın midesindeki söndürülmüş balon doktor kontörlünde alınmaktadır. Bu esnada hasta uyuşturulabilmektedir. Aynı zamanda isteyen hastalar için narkoz da verilebilmektedir. Genellikle pek tercih edilen bir metot olmasa da uyutma yapılması mümkündür.
Hastanın midesindeki mide balonu endoskopi ile kısa süreli bir işlemle kolayca alınmaktadır. Bu sayede mide balonu tedavi süreci de tamamlanmış olur. Endoskopi işleminden hemen sonra hasta ayaklanarak gündelik aktivitelerini yapmaya devam edebilmektedir. Bu konuda herhangi bir yan etki oluşması söz konusu değildir.
Doğal Yollarla Mide Balonu Çıkarma
Mide balonu çıkarma teknikleri kapsamında karşımıza çıkan bir diğer yöntem ise doğal yollarla atmadır. Son dönemlerde sıklıkla kullanılan mide balonu çeşitlerinden biri de kapsül şeklinde olan mide balonlarıdır. Bunun dışında doğal yöntemlerle vücuttan atılabilen mide balonları da vardır. Doğal yollarla atılan mide balonları genellikle etkisi geçtiğinde kendiliğinden sönmekte ve endoskopi işlemine gerek kalmamaktadır. Bu doğrultuda hasta dışkısını yaparken aynı zamanda mide balonunu da vücudundan atmış olur.
Doğal yollar üzerinden atılan mide balonu sonrasında doktor kontörlüne gitmeniz önemlidir. Aksi bir durum olduğunda doktor müdahalesi ile sorun kısa sürede çözümlenmektedir. Aynı zamanda belirtmeliyiz ki hasta bazı durumlarda mide balonunun vücuttan atıldığını sonradan da fark edebilmektedir. Herhangi bir yan etki oluşturmadan mide balonu dışkı yoluyla hasta vücudundan ayrılmaktadır.
Mide Balonu Çıktıktan Sonraki Süreç
Mide balonu çıktıktan sonra tedavi süreci tamamlanmış olur. Ancak bir süre daha kişinin yemek yeme konusundaki hassaslığı devam etmektedir. Uzun bir süre edinmiş olunan beslenme alışkanlığı mide balonu olmadan da devam eder. Bu bağlamda daha az yemek yiyip çabuk doyabilir, uzun süre tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Mide balonunun yaptığı yan etkiler de mide balonu çıkartıldıktan sonra ortadan kalkacaktır. Mide balonu çıkarma teknikleri bakımından herhangi bir problem yaşamanız mümkün değildir. Doğal yolla veya endoskopi ile çıkartılan mide balonu sonrasındaki süreç normal bir şekilde ilerlemektedir. Bu doğrultuda herhangi bir değişiklik hissederseniz doktorunuz ile irtibata geçmenizi öneririz. Bu sayede kısa sürede olası bir yan etki olup olmadığına göre öneri alabilirsiniz.