Nörostimülatör Nedir? Beyin Pili Kimler için Uygundur?

Beyin pili birçok hastalık için umut kaynağı oluyor. Başta Parkinson haslığı için en etkili çözüm olan beyin pili, diğer hastalıklar içinde kullanılıyor.

Nörostimülatörler, beynin belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlardır. Bu elektrotlar beyne hafif elektrik dalgaları vermekle görevlidir. Elektrik dalgaları göğse yerleştirilen bir cihaz tarafından kontrol edilir. Cihazla elektrotlar birbirlerine kablo ile bağlıdır. Bu ameliyat bazı hastalıkların semptomlarının hafifletilmesi için yapılmaktadır.

Nasıl Yapılır?

Bazı nörolojik hastalıklar, beyinin bazı bölgelerindeki elektrik sinyallerinin düzgün çalışmamasından dolayı kaynaklanır. Beyin pili ameliyatı bozuk sinyalleri düzenlemek için yapılır. Doktorlar hastaların ameliyat için uygun olup olmadığına bazı testler ve muayeneler sonucunda karar verir. Ameliyat için uygun hastalarda elektrotların hangi bölgelere yerleştirilmesi gerektiği ile ilgili testler de yapılır.

Testlerin sonucunda göre bir veya birden fazla elektrot beyine yerleştirilir. Ayrıca hastanın köprücük kemiğinin yakınına da elektrik jeneratörü görevi gören bir cihaz yerleştirilir. Bu cihaz kalp ritmi düzenleyicilerine benzer bir şekilde çalışır. Cihazdan elektrotlara düzenli olarak elektrik dalgaları gönderilir.

BENZER YAZILAR  Prednol Nedir? Ne işe Yarar?

Beyin Pili Hangi Hastalara Takılır?

Nörostimülatörler çeşitli hastalıklar için kullanılabilir. Bu hastalıklar arasında Parkinson, distoni, titreme hastalığı ve epilepsi yer alır. Ayrıca bu tedavi tourette sendromu, Huntington hastalığı ve kronik ağrı için de kullanılmak üzere geliştirilmektedir. Fakat tedavi sayılan hastalıkların tamamen ortadan kalkmasını sağlamaz. Yalnızca semptomların daha hafif olmasını sağlayabilir. Genellikle hastalıklarının semptomları ilaç veya diğer tedavi yöntemleriyle hafifletilemeyen hastalarda bu tedavi tercih edilebilir. Çok yaşlı hastalar için beyin pili tedavisi uygun olmayabilir.

Beyin Pili Ameliyatı Kaç Saat Sürüyor?

Ameliyat hastalar uyanıkken veya anestezi altındayken yapılabilir. Anestezi ile yapılan ameliyatlarda elektrotlar takılırken hasta uyanık olabilir. Ameliyatın iki çeşidi de yaklaşık 3-4 saat arasında sürmektedir.

Nörostimülatör Günlük Hayata Etkisi

Ameliyat sonrasında hastalar belirli bir süre gözlem altında tutulur. Bu süre boyunca gerekli ilaçlar alınır. Hastalar genellikle ameliyattan bir gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrasında hastaların kendilerini normalden daha iyi hissetmeleri mümkündür. Elektrotların yerleştirildikleri yerlerde şişlikler oluşabilir ve bunların yok olması birkaç haftayı bulabilir. Ameliyatın yapılma sebebine bağlı olarak hastaların semptomlarının günlük hayatı daha az etkileyecek seviyeye inmesi de mümkündür.

BENZER YAZILAR  Hepatit Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Nörostimülatörlü Hastalar Spor Yapamaz Mı?

Ameliyat sonrasında doktorlar, hastaları uzak durmaları gereken fiziksel aktiviteler konusunda bilgilendirirler. Hastalar bu noktada doktorların tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelidir.

Beyin Pili Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyatın gerçekleştirildiği alanda şişlikler oluşabilir. Bu şişlikler zamanla daha iyi hale gelecektir. Gözlerde şişlik oluşması da mümkündür. Hastalar ameliyatın hemen sonrasında semptomlarında hızlı bir gerileme gözlemleyebilirler. Buna “balayı evresi” ismi verilmektedir. Bu evreden sonra semptomların geri gelmesi normal olarak kabul edilebilir. Hastaların ameliyat sonrasında yeterince dinlenmeleri son derece önemlidir. Hastalar günlük aktivitelerine dönmekte acele etmemelilerdir. Ameliyattan en iyi sonuçları almak isteyen hastalar sonrasında fizik tedavi görebilirler. Ek olarak bazı hastaların konuşma terapisine de ihtiyacı olabilir.

Yorum yapın

1