Retina Dekolmanı Nedenleri Nelerdir?

Retina dekolmanı göz numarası 6 numaradan fazla olan kişilerde görülme olasılığı çok daha yüksektir. Ayrıca göz ameliyatı sonrasında katarakt ameliyatı sonrasında ve ilerleyen yaşlarda retina dekolmanı meydana gelebilir.

Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir? 

Retina dekolmanı ve ile yırtığı teşhisi için göze damla damlatılır ve retinayı incelemek üzere özel bir alet kullanılır.

Böylece göz doktoru tarafından gözdeki yırtık veya ayrılma tespit edilebilir. Ayrıca retina dekolmanı ve retina yırtığı tanısı için göz anjiyosu ve göz tomografisi yöntemlerinden de faydalanılabilir. 

BENZER YAZILAR  Diş Estetiği Seçenekleri Nelerdir?

Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir? 

İlerleyen yaş ile birlikte vitreus ayrılması retina kenarlarında çekinti yapar ve retina dekolmanı riskini artırır. Yüksek miyopi retinayı inceltir ve göz numarası 6′ dan daha yüksek olan kişilerde retina dekolmanı riski daha yüksektir. 

Ayrıca gözlerden birinde retina dekolmanı oluşması diğer gözünde risk altında olduğunun habercisidir. Ailesinde retina dekolmanı öyküsü olan kişilerde retina dekolmanı yatkınlığı vardır. Ayrıca boks futbol gibi sporlarla uğraşan kişilerde de retina dekolmanı görülmesi riski yüksektir. 

Retina Yırtığı ve Retina Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir? 

Yırtılan retinanın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Retina yırtığı ve retina dekolmanı ilerleyen bir rahatsızlıktır ve kesin tedavisi ameliyattır. Retina dekolmanı oluşan hastalarda rahatsızlığın ilk dönemlerinde görme seviyesi iyi olabilir fakat bu yanıltıcıdır.

Çünkü ameliyatın geciktirilmesi halinde görme seviyesi ciddi anlamda azalacaktır. Bu nedenle geciktirilmeden retina dekolmanı ve retina yırtığı ameliyatının en kısa zamanda yapılması gereklidir. 

Katarakt Nedir? 

Katarakt göz içerisinde yer alan ve görüntüyü retina tabakası üzerine odaklayan göz merceğinin bozulması ve saydamlığını kaybetmesidir. 

BENZER YAZILAR  Epilasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?

Katarakt Tedavisi Nedir? 

Katarakt gözlükle ya da ilaç tedavisi ile geçebilecek bir rahatsızlık değildir. Yalnızca katarak ameliyatı ile hastalığın tedavisi mümkündür. 

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir, Kimler Olmalıdır? 

Katarak ameliyatı cerrahın ve hastanın ortak kararına bağlı olarak yapılacağı zaman belirlenir. Genel olarak görme seviyesi yüzde 60’a düştüğü zaman katarakt ameliyatı yapılması uygun görülür. 

Katarak Nasıl Oluşur, Belirtileri Nelerdir? 

Katarak genel olarak ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Katarakt oluştuğu zaman göz merceği bulanıklaşır ve gün geçtikçe görme düzeyi azalır. 

Katarakt Türleri Nelerdir? 

Katarakt dört farklı tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlar nükleer kataraktı, kortikal kataraktı, posterior subkapsüler katarakt ve doğuştan gelen katarakt türleridir.

Makula Deliği Nedir? 

Gözün renkli ve keskin görmesini sağlayan merkezi retinada oluşan deliğe makula deliği denir. Makula deliği tam ortasının delinmesine verilen isimdir. Makula merkezi 250-300 mikron kalınlığındadır ve gözün en ince bölgesi olarak bilinir.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir? 

Makula deliği görme merkezinin tam ortasındaki delinmedir. Makula deliği olan kişilerde görme merkezinde siyah bir leke olur ve görüntüyü oldukça etkiler. İnsanların yüzlerini seçme kitap okuma gibi detaylı görme işlevleri ciddi anlamda etkilenir. 

BENZER YAZILAR  İmplant Nedir? Diş İmplantı Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Makula Deliği Kimlerde Görülür? 

Makula deliği genel olarak 50’li yaşlardan sonra görülür ve hastalık genellikle kadınlar da daha çok  rastlanılıyor. Makula deliği hastalığı olan kişilerin üçte ikisi kadınlardan oluşuyor. 

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir? 

Makula deliği başlarda görme merkezinde bulanık ve çarpık görme şeklinde kendini belli eder. Meydana gelen deliğin ilerleyen zamanlarda büyümesi ile birlikte görme ciddi anlamda etkilenir.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur? 

Makula deliği tanısı konması için göz muayenesi ile birlikte damlalı göz arkası muayenesi de yapılır. Makula deliği oluşmasından şüphelenilen hastadan göz tomografisi çekilir.

Yorum yapın

1