Retina dekolmanı, ağırlıklı olarak orta yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Ancak her yaşta görülme olasılığı olan ciddi bir göz problemidir. Ani olarak gelişir. Acil bir müdahale gereklidir. Her bir milyonda yüz kişide görülmektedir.
Dekolman kelime olarak ayrılma anlamındadır.
Retina tabakası, göze gelen ışığın beyne iletilmesini sağlayan, ışığa duyarlı dokulardan oluşmaktadır. İçerisinde oldukça fazla sinir hücreleri ve onları besleyen damarlar olduğu halde oldukça ince bir yapıya sahiptir.
Göz yapısı içerisinde jel kıvamında bir sıvı yer almaktadır. Vitreus adı verilen bu sıvı yaşlanma nedeni ile azalma gösterir. Bunun sonucunda retina çekilmeye başlar ve retinada yırtılma ve delinmeler oluşur. Retina dekolmanı, ortaya çıkan yırtılma ve delinmelerin ileri seviyelerinde retinanın yapışık olduğu, pigment epitali tabakasından ayrılmasına denilmektedir.
Yırtılmanın erken teşhisi son derece önemlidir. Dekolmanın aşamalarına ve türlerine göre farklı ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Ayrıca göz içerisine iğne tedavisi, lazer tedavisi ve son aşama olarak da cerrahi müdahale ile sorun giderilir.
Retina Dekolmanı Nedenleri Nelerdir?
Retina üzerinde oluşan yırtık ve delinmeler, vitreus sıvısının azalmasına neden olur. Bu duruma müdahale edilmemesi retinanın, pigment epitel tabakasından ayrılmasına neden olur ve dekolman ortaya çıkar. Oluşumuna göre üç farklı dekolman türü mevcuttur. Bunlar;
- Yırtık sebebi ile oluşan dekolman.
- Traksiyonel dekolman (çekmeye bağlı)
- Eksüdatif dekolman.
Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?
Yırtık ya da dekolman teşhisi için göz bebeği ilaç yardımı ile büyütülmektedir. Biyomikroskop yardımı ile de göz bebeği ayrıntılı olarak incelenir ve olası yırtık, delinme ve dekolman tespit edilmiş olur.
Katarakt ve göz içi kanama olması durumunda ise göz tomografisi ve göz anjiyosu ile teşhis yapılmaktadır.
Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Retina yırtıkları için herhangi bir sebepten bahsetmek doğru değildir. Genellikle ileri yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Hastalardan alınan verilere göre retina dekolmanı sebepleri arasında yüksek miyopi, göz travması, genetik etkiler, geçmiş göz ameliyatları yer alır.
Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?
Retina ayrılması gerçekleşmesi durumunda cerrahi müdahale uygulanmalıdır. Ameliyat yöntemi dekolmana ve hastaya göre belirlenir. Yırtık ve dekolman teşhisini zorlaştıran nedenler arasında katarakt yer alır.
Katarakt Tedavisi Nedir?
Oftalmoskop cihaz ile yapılan ayrıntılı inceleme sonunda göz merceğinde oluşan katarakt ve katarakttan ne kadar etkilendiği anlaşılmaktadır. İlaç ya da diyet gibi yaklaşımlar kataraktı geçirmez. Katarakt ameliyatı tek tedavi yöntemidir.
Katarakt tedavisi için uygulanan ameliyat ile doğal göz merceği alınarak yerine akıllı lens yerleştirilir ve gözün görme işlevine sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanır.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?
Katarakt genel olarak yaşlanma ile alakalı olarak ortaya çıkar 45 – 50 yaş gibi görülmeye başlayan katarakt 60’lı yaşlar itibari ile ameliyat edilecek düzeye ulaşır. Doktor ve hasta kararı ile katarakt ameliyatı gerçekleştirilir. Yaşam kalitesinde ciddi azalmalara sebep olan katarak için bu durumda olanlar ameliyat olmalıdır.
Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?
Genellikle yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Belirtileri şu şekildedir.
- Uzak ve yakını görememe.
- Işık duyarlılığı.
- Güneşli havalarda görmede sıkıntı.
- Bulanık görme.
- Renklerin soluk görülmesi.
- Gözlerde yorgunluk.
- Gözlük numarasında sürekli değişim.
- Gözlük ihtiyacının kalmaması.
- Derinlik kaybı.
- Gece görme problemi.
- Gözlük kullanmadan yakın mesafeyi daha iyi görme.
Katarakt Türleri Nelerdir?
Birçok katarakt çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
- Yaşa bağlı katarakt.
- İkincil katarakt.
- Doğumsal katarakt.
- Presenil katarakt.
- Ravmatik katarakt.
- Komplike katarakt.
- Nükleer katarakt.
- Posterior katarakt.
- Kortikal katarakt.
Katarakt hangi çeşit olursa olsun katarakt ameliyatı uygulanabilmektedir. Kataraktın durumu doktor ve hasta kararı neticesinde ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında akıllı lensler kullanılmakta ve hastanın yaşam kalitesi artırılmaktadır.
Akıllı Lens Nedir?
Üç odaklı lenslere trifokal lens denilmektedir. Kullanılan bu akıllı lensler sayesinde hastanın gözlük ihtiyacı kalmamaktadır.
Akıllı Lenslere Neden İhtiyaç Duyulur?
Katarakt nedeni ile görme problemi yaşayanların ya da yaşa bağlı olarak görme sorunu yaşayan hastaların daha iyi görebilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılabilmesi için akıllı lenslere ihtiyaç duyulmaktadır.
Çok Odaklı Göz İçi Lens Çeşitleri Nelerdir?
Üç farklı lens çeşidi söz konusudur. Bunlar;
- Monofokal lens; tek bir görüş mesafesi sağlar.
- Bifokal lens; uzak ve yakın görüş mesafesi sağlar.
- Multifokal lens; uzak, orta ve yakın mesafe görme sağlar. Akıllı lens olarak adlandırılır. Trifokal lenslerdir.
Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?
Ağrısız bir şekilde gerçekleştirilen bir uygulamadır. Oldukça kıs sürede gerçekleşir. Göz içerisinde yer alan doğal mercek çıkarılarak, yerine akıllı göz içi lens takılır.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Uygulama sonrasında bol bol dinlenilmeli ve doktorun tavsiyelerine birebir uyulmalıdır. Verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Göz su ile temas etmemeli ve güneş ışığından korunulmalıdır. Göz ovuşturulmamalıdır.
Akıllı Lenslerin Avantajları Nelerdir?
Akıllı lenslerin avantajları şu şekildedir.
- Uygulama esnasında ağrı ya da sızı duyulmaz.
- Oldukça kısa süren uygulamaya sahiptir.
- Ömür boyu kullanılır.
- Göz numarası ilerlemez.
- Gözlük ihtiyacı ortadan kalkar.
- Görme ve yaşam kalitesi artar.
- Hastanede yatış gerektirmez.
Akıllı Lens Fiyatları.
Birçok farklı marka ve farklı özellikte akıllı lensler bulunur. Bu neden ile akıllı lens fiyatları için net bir rakam ifade edilememektedir.