Şekerle ilgili hastalıklar artıyor. Şeker hastalığı, kardiyovasküler problemleri, kanser ve hatta adrenal yorgunluk, şekere bağlı ciddi kronik hastalıklardan sadece birkaçı. En kötüsü de birçoğumuz ne kadar şeker tükettiğimizin farkında değiliz.
Yorgunluk ve Enerji Eksikliği
Devamlı yorgunluk hissi, tükettiğiniz yemeklerde çok şeker bulunduğunun en büyük işaretlerinden biridir. Yüksek şekerli gıdalar size büyük bir karbonhidrat artışı sağlayabilir ve geçici olarak artan bir enerji hissi verebilir fakat daha sonra gelen çarpma korkutucu bir olaydır. Her zaman yorgun hissediyorsanız diyetinizi tekrar gözden geçirme zamanı gelmiş olabilir.
Şeker İsteği
Eğer kendinizi şekerli atıştırmalıkların tatlı lezzetini sürekli aşeriyorsanız, şeker bağımlısı olmuş olabilirsiniz. Şeker tüketimi, çok tatlı bir bağımlılık olduğundan şeker isteği zinciri oluşturabilir. Yaptığınız her hareket şeker tüketme isteği uyandırıyorsa eğer, derin ve tehlikeli bir bağımlılık olabilir.
Sık Sık Soğuk Algınlığı ve Grip
Normalden daha sık hastalandığını fark ediyorsanız, beslenmenizde aşırı şeker bulunduğundan olabilir. Etrafta dolaşan her virüs sizi buluyor ve hasta oluyorsanız, şeker hastalığına yatkınsınız demektir. azla şeker tüketimi bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Şekerli gıdalardan kaçınmanız, vücudunuzun soğuk algınlığı, grip virüsü, ortaya çıkacak olan kronik hastalıklarıyla mücadele etmek için doğal kabiliyetini arttırır.
Endişe veya Depresyon
Şekeri yemek, vücudunuzun fiziksel olarak çökmesine neden olduğu gibi duygusal olarak da çökertebilir. Şekerin enerji artırıcı etkileri tükendiğinde “şeker çarpması” nın fiziksel yorgunluğuna psikolojik yorgunluk eşlik edebilir. Uyuşukluk, hüzün ve asosyallik gibi depresyon ile ilişkili duygular şeker bağımlıları tarafından yaşanabilir. Sürekli sinirlilik, endişe gibi duygular yaşıyorsanız diyetinizdeki şeker miktarı ayarlanması gerek.
Cilt ve Ayak Problemleri (Gözlerin Altındaki Mor Halkalar Dahil)
Şeker yenildiğinde vücuda inflamatuar bir etkiye sahiptir, bu nedenle iltihabi cilt problemlerine katkıda bulunabilir. Akne, rosacea, egzama, aşırı yağlılık veya kuruluğa maruz kaldıysanız suçlamanız gereken şeker olabilir. Bazı insanlar şeker tüketmeye kestiğinde cilt problemlerinin azaldığını söylüyor. New York’ta bir pediatriste göre, şeker ayaklarında da iltihabi bir etkiye sahip olabilir. Bu iltihap topuk dikeni olarak oluşabilir ve ayağınızın altında, topuğunuzda veya ayağınızın herhangi bir yerinde aşırı ağrıya neden olur.
Kilo Problemleri
İnsan vücudu, sınırlı miktarda şeker barındıracak şekilde ayarlanmıştır. Vücut şekerle doldurulmaya devam edince, şeker kalorileri dönüştürülür ve vücut yağı olarak depolanır. Bu, obezite gibi kilo sorunlarına yol açabilir. Ayrıca kilo problemleri, yüksek kan kolesterol değeri, kalp sorunları, uyku apnesi ve daha fazla sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yüksek Tansiyon
Kan basıncı problemleri beslenmenizdeki sodyumdan kaynaklanmaktan ziyade beslenmenizdeki şekere bağlı olabilir.
Diş Sorunları
Neredeyse herkes, şekerin dişler için iyi olmadığını duymuştur ve bu doğrudur. Şeker dişlerindeki köşe ve köşelere doğru ilerlemeyi sever, burada diş minesini parçalayıp dişlerine sızarak ağrılı diş problemlerine neden olur.
Diyabet
Çok fazla şeker veya şekerli yiyecekler yemek kilo almaya neden olabilir ve kilo artışı diyabet olma riskini arttırır. Birçok kişi “diyabet öncesi” haldedir ve farkında bile olmayabilir. Düzenli yemenize rağmen kendinizi sürekli susadığınız veya aç olduğunuzu hissederseniz ve bir yemek vaktini kaçırdığınızda aşırı derecede zayıf hissediyorsanız, bir doktor ile görüşmeniz gerekir.
Kalp sorunları
Şekerli bir beslenme, kalpte tahribat yaratma potansiyeline sahiptir. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, yüksek sukrozlu bir diyetin ölümü hızlandırdığı bulundu ve yüksek fraktoz, yüksek yağ veya yüksek nişasta diyetlerinden daha fazla kardiyak sorun riskini arttırdığı bulundu.
Not: Rafine şeker ve basit karbonhidratların miktarını azaltın! Şeker yüklü gıdaları tüketmek için hiçbir neden yok!