Boyun Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Anlaşılır?

Boyun lenf bezi şişmesi kolay bir şekilde anlaşılır. Boyun lenf bezi şişmesinin anlaşılması en iyi şekilde ele gelmeyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda şişmiş halde olan bu bezler küçülme eğilimi gösterir. Boyun lenf bezi şişmesi şiddetli bir ağrı ile de ortaya çıkabilir. Böyle durumlar birkaç gün boyunca devam edebilir. Bununla beraber tüm boyun lenf bezi şişmeleri ağrılı bir şekilde kendini göstermez. Ağrı hissettirmeden şişen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan bazı türler de bulunur. Bu boyun lenf bezi şişmesi durumları ise elle temasla hissedilir.

Boyun Lenf Bezi Muayenesi Nasıl Yapılır?

boyun-lenf-bezi-muayenesi-nasil-yapilirPin
boyun lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır? 3

Boyun lenf bezinde muayene birkaç aşamadan oluşur. Muayene aşamaları lenf bezinin durumunu ortaya çıkarmak yöneliktir. Boyun lenf bezi şişmesi muayenesi şu adımlarla gerçekleşir:

  • Hastanın tıbbı geçmişi muayene öncesi ele alınır. Bu sayede lenf bezinin neden şişmiş olabileceği ve tedavi yöntemleri hakkında bir fikir oluşur.
  • Şişen lenf bezi üzerinde fizik muayene yapılır. Burada lenf bezinin boyu, hassasiyeti ve sıcaklığı gibi maddeler bulunur.
  • Hastalık ve hormon bozukluğu durumlarını ölçmek adına kan testi uygulanır. Kan testi, genel sağlık değerlendirilmesi kapsamında da gerçekleştirilebilir.
  • Hastada yer alma ihtimali olan enfeksiyon kaynakları ve tümör için görüntüleme testleri uygulanır. Hastalık kaynağını ortaya çıkarmak adına röntgenin, MR, ultrason ya da bilgisayarlı tomografi gibi müdahaleler yapılır.
  • Şikâyet doğrultusunda sağlıklı bir sonuç almak adına lenf bezi biyopsisi uygulanır. İğneyi andıran araçlar aracılığıyla yapılan bu işlem hücre örneği almaya dayanır. Böyle durumlarda gerekli görülürse tüm lenf bezi çıkarılır ve laboratuvarda incelemeye alınır.
BENZER YAZILAR  Kızılcık Suyu Faydaları - Kızılcık Suyu ve Kalp Sağlığı

Boyun Lenf Bezi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun lenf bezinde tedavi hastalığın kaynağına göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan boyun lenf bezi şişliğinin dindiği görülür. Böyle bir durum söz konusu ise herhangi bir müdahale yapılmadan gözlem altına alınır. Enfeksiyon kaynaklı bir şişlik olduğu tespit edilirse antibiyotik ya da antiviral ilaçların kullanılması gerekir. Bölgede yer alan şişlikte ağrı ve iltihap gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Boyun lenf bezi şişmesi bu şikayetlere sahipse aspirin ve ibuprofen ilaçları kullanılır.

Ayrıca Bakınız: Sol Kasık Ağrısı Yumurtlama Belirtisi Mi?

Yorum yapın

1