Diyet Yaparken Bu Konuya Dikkat Edin!

Çağın hastalığı olan obezite, vücuttaki yağ oranının anormal seviyeye gelmesidir. Hem yetişkinler de hem de çocuklarda görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Bunun önüne geçmek için dengeli ve düzenli beslenmek , egzersiz yapmak önem arz eder.

Obezite veya aşırı kilo , sağlıklı diyet programları ile kontrol altına alınabilir. Ancak diyet yaparken sağlığınızdan olmamanız için , uzman bir hekimden yardım almalısınız. Ayrıca obezite tedavisinin iç hastalıkları uzmanı , diyetisyen ve bir psikolog desteği ile yapılmalıdır. Diyet sadece günlük alınan kaloriyi ideal seviyeye indirmek değildir. Aynı zamanda fiziksel aktiviteyi arttırmak da hedeflenmelidir.  

Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Vermek İçin Ne Yapılabilir ? 

Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek , kalıcı kilo vermek için oldukça önemlidir. Sağlıklı kilo vermek için şu hususlara dikkat edilmelidir ;

  • Tam tahıllı ekmek kullanılmak önemli bir husustur. Çünkü tam tahıllı ekmekler B vitamini , demir ve lif açısından zengindir. 
  • Lokmaların daha çok çiğnenmesi gerekir. 
  • Diyet programında protein içeren besinler tüketilmelidir. Çünkü protein seviyesi yüksek olan yiyecekler uzun süre tok tutar. Bunların başında ise yoğurt gelir. Yoğurt tok tuttuğu gibi kas erimesinin de önüne geçer. Bu yüzden bir diyet listesinin olmazda olmazıdır. 
  • Günün en önemli öğünü olan kahvaltı da mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltı öğününü atlamak uzmanlar tarafından önerilmemektedir. 
  • Ayrıca yemekten önce su tüketmek de oldukça önemlidir. 
  • Kızartılmış yiyeceklerden uzak durmak da hem sağlık açısından hem de kilo vermek açısından önem taşır. 
  • Yemekten önce salata tüketmek de tokluk hissini arttırır.
  • Bol lifli gıdaların tüketilmesi de oldukça önemlidir.
  • Kahve, çay ve alkol tüketiminin azaltılması gerekir.
  • Bolca sebze ve meyve tüketilmelidir. 
BENZER YAZILAR  Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Diyet Listeleri Nasıl Hazırlanır ?

diyet yaparken dikkatPin
diyet yaparken dikkat

Her vücut farklı bir ideal kilo ölçüsüne sahiptir. Bu ölçü kişinin yaşına , boyuna ve cinsiyetine göre farklılık gösterir. Yanlış beslenme , genetik faktörler , çevresel faktörler , hormonal sorunlar ve hareketsiz kalmak gibi sorunlar anormal kilo artışına yol açar.

Kilo vermek isteyenler için uzman diyetisyenler tarafından diyet listeleri hazırlanır. Bu liste, kişinin günlük aldığı kalori miktarının altında olacak şekilde ayarlanır. Bu noktada bireyin yaşı ve sağlık sorunları göz önünde bulundurulur. Aynı zamanda kişinin vücudunun gereksinim duyduğu bütün besinler analiz edilip ona göre bir diyet listesi hazırlanır. Yani her diyet programı kişiye özel olarak belirlenir. 

Sağlık Sorunları Diyet Listesini Nasıl Etkiler ?

Diyet listeleri ile değişen beslenme alışkanlıkları , kişinin metabolizmasını da etkiler. Bu da sağlık sorunları olan kişilerde bir takım olumsuz sonuçlar doğurabilir. Örneğin ; tiroid hastalarında , tiroid bezinin çalışma hızını etkileyen besinlere dikkat edilmesi gerekir.

Şeker hastalarında ise metabolizma çalışma hızı yavaş olduğunda dolayı , diyet listelerinde düşük kalorili yiyeceklere yer verilir. Böbrek hastalığı bulunan kişilerde de süt , yoğurt , et ve bakliyatlar az tüketilmesi gereken gıdalar olduğu için çok yer verilmez. Bunu dışında mide hassasiyeti bulunan kişiler için hazırlanan bir diyet listesinde, asidik oranı yüksek olan yiyecekler az bulundurulur. 

BENZER YAZILAR  Patates Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 14 Gün, 8 Kilo!

Bütün diyet listeleri az besin ve çok öğün mantığı ile hazırlanır. Yani alınması gereken kalori miktarı öğünlere dağıtılır. Önemli olan , hastaya kalıcı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı edindirmektir. 

Diyet Listelerinin Başlıca Kuralları 

Günümüz şartlarında birçok kişi internet üzerinden kolayca işlerini çözebilmektedir. Bu da hareketsiz bir hayatı beraberinde getiriyor. Buna , yanlış beslenme de eklenince obezite gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir diyet listesi ile bu sorun çözülebilirken , yanlış hazırlanmış bir diyet listesi de daha büyük sağlık sıkıntılarına neden olabilir. Bu yüzden diyet listesi , uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Ve kişiye özel olmalıdır.

İnternet üzerinden karşımıza çıkan diyet listeleri , sağlığınızı olumsuz yönde etkileyeceği için istenilen kiloya da ulaşmanızı sağlamayacaktır. Ayrıca doğru bir diyet listesi esnek özellikte olmalıdır. Çeşitli alternatifler ve hastanın damak tadına hitap edecek besinler ile oluşturulmalıdır. Ana ve ara öğünler kişinin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamalıdır. Ve bu listeler kişinin boy kilo indeksi (BMİ) baz alınarak hazırlanmalıdır. 

Yorum yapın

1