HCG Diyeti 3 Aşamada İğne ile Zayıflama Tekniği

HCG diyeti, kilo vermek isteyen vatandaşların açlık hissi yaşamadan kilo kaybına uğramasını vaat eden bir programdır.

HCG, aslında gebelik döneminin ilk aylarında vücutta gözlemlenen bir hormondur. Hatta evde yapılan hamilelik testlerinde, gösterge olarak da kullanılır. Yani, gebe olup olmadığınız vücudunuzda bulunan bu hormon sayesinde belli oluyor.  Doktorlar, bu hormonun kilo kaybı amacı ile de kullanılabileceğini belirtmeye başlayarak, HCG diyeti kavramının hayatımıza girmesini sağlamıştır.

hcg diyetiPin
HCG diyeti

HCG’nin Vücudunuzdaki İşlevi Nedir?

HCG, hamilelik sırasında üretilen ve vücudun hamile olduğunu söyleyen protein bazlı bir hormondur. HCG, embriyo ve fetüsün gelişmesi için gerekli olan progesteron ve östrojen gibi temel hormonların üretimini sürdürmeye yardımcı olur. Hamileliğin ilk üç ayından sonra kandaki HCG seviyeleri azalır.

  1. Hamilelik testlerinin pozitif çıkması, vücutta bulunan HCG hormonu ile ölçülür.
  2. Hamileliğin düzgün bir şekilde sürdürülebilmesi için önemlidir.
  3. Bebeğin ilk 3 aylık gelişimini destekler.
  4. Erken doğum ihtimalini büyük ölçüde engeller.
  5. Bebeğin kan damarı ve organlarının oluşum süreci için oldukça büyük bir önem arz etmektedir.
  6. Bebeğin bağışıklığını düzenleyen faktörlerden bir tanesidir.

 HCG Diyeti Nedir?

Günümüzde pek çok farklı kilo verme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bu diyet yöntemlerinin her birinin içeriği farklıdır. Kilo sorunu yaşayan insanlar, kendilerine en uygun kilo kaybetme yöntemini araştırmaktadır. Ancak, her birey hızlı bir sonuç elde etmek istemektedir. Hızlı ve gözle görülür bir sonuç elde edemeyen bireyler, genellikle pes etmektedir.

HCG diyeti, oldukça düşük kalorili besinler ile uygulanan bir diyet programıdır. Bu diyet programını, diğer kilo verme yöntemlerinden ayıran fark ise HCG hormonunun uygulanması olmaktadır. Bu hormon, doktorlar tarafından yazılan reçeteler ile eczanelerden alınabileceği gibi web sitelerinden, perakende satış yapan mağazalardan edinilebilmektedir. HCG diyeti, iki ana adımdan oluşmaktadır.

  1. Günlük yaklaşık olarak 500 kalori alımı
  2. HCG hormonunun vücuda enjekte edilmesi 

İlk başta oldukça kolay gibi görünse de 500 kalori oldukça düşük bir beslenmedir. Zira daha açıklayıcı olabilmesi amacı ile, normal bir insanın günlük alması gereken kalori ortalama 2000 olmaktadır. 1500 kalori seviyesinin altına düşen beslenme, metabolizmanın işlevini tam olarak yerine getiremeyeceği anlamına gelmektedir. Ancak tam bu esnada HCG hormonu devreye girer.

hcg diyetiPin
hcg diyeti

HCG Diyeti Uygulama Aşamaları Nelerdir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi oldukça düşük bir kalori alımı ve hormon enjektesi ile gerçekleştirilen bir yöntem olan HCG diyeti, 3 başlık altında uygulama aşamaları gerektirmektedir. Bu uygulama aşamaları aşağıda belirtilmiştir.

BENZER YAZILAR  Makarna Diyeti Nasıl Yapılır? Programı

1) Yükleme Aşaması

HCG diyetinin ilk aşaması yükleme olmaktadır. HCG hormonu almaya başlanır ve hormon alındıktan sonra ilk 2 gün oldukça yüksek porsiyonlarda bol kalorili yiyecekler tüketilir. Bu iki gün süren aşamanın ardından HCG diyeti uygulayan bireyler, ikinci aşamaya geçer.

Yükleme aşamasında uygulanabilecek bir günlük besin programı, sizlere fikir verebilmesi amacı ile aşağıda yer almaktadır.

  1. Kahvaltı için: 2 adet haşlanmış yumurta + 1 su bardağı süt + 4 adet badem
  2. Öğle yemeği için: 1 su bardağı ton balığı ya da mantar salatası
  3. Atıştırmalık için: 10 adet kabuklu fıstık + 1 fincan yeşil çay ya da tercihinize göre şekersiz bitki çayı
  4. Akşam yemeği için: 1 kase mercimek çorbası + 1 porsiyon ızgaralanmış sebze 

2) Kilo Verme Aşaması

İlk aşamayı bitiren bireyler, HCG hormonu almaya devam eder. HCG hormonu alırken diyet programları ilk aşamaya göre oldukça farklıdır. Kilo verme aşamasına gelen insanlar, 3 ila 6 haftalık bir diyet programına geçiş yapar ve bu diyet programı günlük 500 kalori ile sınırlı olmaktadır.

Günlük 500 kalori alımı gerektiren kilo kaybetme aşamasında uygulayabileceğiniz bir günlük örnek diyet listesi aşağıda verilmiştir. Bu listeye göz atarak daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.

  1. Kahvaltı için: 1 adet haşlanmış yumurta + 1 fincan şekersiz yeşil çay
  2. Öğle yemeği için: 1 küçük kâse mercimek çorbası (yağsız)
  3. Akşam yemeği için: Yarım kepçe haşlanmış fasulye, 1 su bardağı kadar yeşillik

3) Bakım Aşaması

3 ila 6 hafta arası süren bu diyetin ardından, HCG diyeti uygulayan bireyler, hormon almayı bırakır. Vücuda birden bire hızlı yiyecek yüklemesi yapılmaması açısından, yiyecek alımı az az arttırılmaktadır. Diyetlerindeki kaloriyi fazla olmayacak şekilde arttıran bireyler, HCG hormonunu bıraktıktan sonra 3 hafta süre ile nişasta ve şeker alımından uzak durmalıdır.

Bakım aşamasında alınan kaloride artış gözlemlenmektedir. Bu artış için örnek olarak bir diyet listesi örneği aşağıda verilmiştir. Bu bir günlük diyet listesinden yola çıkarak kendinize en uygun programı oluşturmanız mümkündür.

  1. Kahvaltı için: yulaf ezmesi (muzlu olabilir) + 1 fincan sütsüz sade kahve ya da yeşil çay
  2. Öğle yemeği için: 1 kâse salata ya da çorba + 1 su bardağından biraz az lor peyniri
  3. Atıştırmalık için: 1 adet bisküvi ya da kurabiye + 1 su bardağı şekersiz yeşil çay
  4. Akşam yemeği için: 1 porsiyon ızgara tavuk + 1 su bardağı sebze (Akşam yemeğinden sonra 1 bardak ılık süt içilebilir)
hcg diyetiPin
hcg diyeti

 HCG Diyeti Esmasında Hangi Besinler Tüketilebilir?

HCG diyeti yaparken, bireylerin çok sınırlı bir kalori alım hakkı olduğunu unutmamaları büyük bir önem arz etmektedir. Zira sırf bir besin sağlıklı diye fazla tüketmek, sizlere kilo kaybı açısından bir fayda sağlamayacaktır.

BENZER YAZILAR  Yeni Başlayanlar İçin Ketojenik Diyeti

Kendiniz oluşturduğunuz ya da bir diyetisyen uzmandan yardım aldığınız diyet listenize sadık kalmanız oldukça önemlidir. Aşağıda HCG diyeti yaparken belirli miktarlarda tüketebileceğiniz besin grupları yer almaktadır.

  1. Ispanak, turp, havuç, marul, lahana, brokoli, karnabahar, biber, roka, maydanoz, nane, patlıcan, kabak, pırasa, domates, salatalık gibi sebzeler tüketime uygundur.
  2. Meyve grubundan tüketilebilecek besinler arasında elma, avokado, muz, limon, mandalina, ananas, şeftali, armut, erik, karpuz gibi meyveler yer almaktadır.
  3. Alınacak proteinli besinlerden hindi, tavuk, mezgit balığı, uskumru balığı, somon balığı, ton balığı, yumurta, soya fasulyesi ve bakla grubuna dâhil olan yiyeceklerin tüketiminde sakınca bulunmamaktadır.
  4. Tahıllı besinler arasında ise siyah pirinç, yulaf, kırık buğday, kırmızı pirinç, esmer pirinç bu diyette tüketilebilir.
  5. Süt ve süt ürünleri grubundan az yağlı, mümkünse yağsız süt ve light ayran tercih edilebilir.
  6. Yiyeceklerde kullanabileceğiniz yağ deposu ürünlerde de zeytinyağı, balık yağı ve avokado yağı kullanabilirsiniz.
  7. Badem, ceviz, Antep fıstığı kuruyemiş çeşitleri çiğ olarak tüketime uygunken, bunun yanı sıra keten ve ayçiçeği tohumu da tüketebilirsiniz.
  8. Baharat olarak kimyon, rezene, karanfil, fesleğen, kekik, hardal tohumu, kakule, doğal sarımsak tozu, pul biber, toz biber, dereotu, kişniş, zencefil ve toz zencefil, zerdeçal, yıldız anason, safran, nane kullanabilirsiniz.

HCG Diyetinde Kaçınılması Gereken Besinler Nelerdir?

HCG diyeti, oldukça sıkıdır. Zira hızlı bir şekilde kilo vermeyi sağlayabilmek adına günlük olarak tükettiğimiz pek çok üründen uzak durmanız şarttır. Bazı ürün gruplarından kaçınmamanız durumunda, yaptığınız diyetten tam anlamı ile verim almanız pek de mümkün değildir.

Diyet listenize asla eklememeniz gereken besinler aşağıda liste halinde verilmiştir. Yapacağınız HCG diyeti esnasında ya da sonrasında, hatta diyet yapmıyorsanız bile sağlığınızı korumak için aşağıda yer alan bazı besinlerden uzak durmanız oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

  1. Oldukça tehlikeli bir sebze olan beyaz patates uzak durmanız gereken yiyecekler listesinin başında yer alıyor. Kızartma olarak tüketilmesinin zararlı olmasının yanı sıra, bir kase haşlanmış patatesin kalorisi 500’ün üzerindedir.
  2. Mango, jackfruit, sapodilla, ejder meyvesi gibi tropikal meyveler oldukça fazla şeker içeriyor. Bu nedenle diyet listenizde bulunmaması gerekiyor.
  3. Kırmızı et aslında güçlü bir besin kaynağı olsa da HCG diyeti için uygun değildir.
  4. Beyaz pirincin içeriği tamamen nişasta olduğu için kaçınmanız gereken bir diğer besindir.
  5. Margarin, tereyağı gibi besinlerin yanı sıra peynir de oldukça yüksek yağ oranına sahiptir, bu yüzden diyet yaptığınız süre zarfında tüketilmesi önerilmez.
  6. Kalorisi yüksek olan ve zararlı olan bitkisel yağ, kenevir tohumu yağı, fındık yağı ve kanola yağından uzak durmanız gerekir.
  7. Karbonhidrat, şeker ve yağ oranı yüksek olan hamur işleri, işlenmiş et, cips, şeker, gofret, patates kızartması, ekmek, kızartılmış et ürünleri, işlenmiş besin ve etler de tüketime uygun olmayan besinler arasındadır.
  8. Enerji içecekleri ve alkolün yanı sıra paketlenmiş meyve ve sebze suları da tüketilmemelidir.
  9. Meyve ve sebzeler, sıkım işleminden geçirildikleri zaman kalorileri artmaktadır.
  10. Kurutulmuş meyveler de normal meyvelere kıyasla daha fazla şeker içerir. Bu nedenle tüketilmemesi gerekmektedir.
BENZER YAZILAR  Diyette Yumurta Yenir Mi?
hcg diyetiPin
hcg diyeti

HCG Diyetinin Etkileri

HCG diyeti, oldukça düşük kalorili olduğu için kilo vermek isteyen bireylerin akıllarında soru işaretlerine neden olmaktadır. Zira pek çok birey, HCG hormonu enjekte etmeden bu kadar düşük bir kalori ile zaten kilo verebileceğini düşünmektedir. Aslında bu şekilde düşünen bireyler haksız da sayılmamaktadır.

HCG diyeti, FDA (U.S. Food and Drug Administration) tarafından onaylı değildir. Zira FDA kuruluna göre, HCG sadece hormonsal bozukluğu için doktorlar tarafından verilebilecek bir ilaç niteliği taşımaktadır. Bu nedenle, eğer tedavi yöntemi için uygulanmazsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. HCG diyeti için kullanılan HCG hormonunun yan etkileri aşağıda belirtilmiştir.

  1. Şiddetli baş ağrısı
  2. Sinir ve depresyon
  3. Sürekli olarak yorgun hissetme
  4. Ödem problemi
  5. Erkeklerde göğüs büyümesi
  6. Kanser görülme ve gelişme riski
  7. Kanın pıhtılaşması ve buna bağlı olarak damar tıkanıklığı sorunu

Yukarıda belirtilen yan etkilerin pek çoğu beslenme şeklinin yeteriz olmasından kaynaklanmaktadır. Zira daha önce de belirttiğimiz gibi, sağlıklı bir bireyin metabolik sistemlerini düzgün bir biçimde çalıştırmaya devam edebilmesi için günlük 2000 kaloriye ihtiyaç duymaktadır.

Dahası HCG diyetinde hormon enjektesi değil, az kalori alımı kilo verdirmektedir. Zira en sıkı diyetlerde bile yaklaşık olarak alınan kalori 1000 olmaktadır. Yani yaptığınız HCG diyetindeki alınan hormonun, kilo verme ile doğrudan bir ilişkisi olduğuna dair bir veri bulunmamaktadır. HCG diyeti esnasında kullanılan hormon üzerinde sayısız çalışma yapılmış ve çalışmalar sonucunda kilo vermeye dair bir etki gözlemlenmemiştir. Ancak iştah kaybı sağladığı bulunmuştur.

HCG diyeti yapmakta olan 64 yaşındaki bir kadının bacak ve akciğer bölgelerinde kan pıhtısına rastlandı. Bu pıhtılaşma sorununun kesin olmamakla beraber alınan hormon ve uygulanan diyet ile alakalı olduğu kanısına varıldı. Kalorisi düşük olan herhangi bir diyet ile kilo vermeniz mümkündür. Bu nedenle HCG hormonu enjektesi ile kilo vermeye çalışmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Eğer fazla kilo problemi yaşıyorsanız, bir diyetisyene başvurmanız, sizin için en ideal yöntem olacaktır. Zira internet üzerinden ya da kulaktan kulağa yayılmış olan diyet listeleri herkes için geçerli değildir.

Kaynak: webmd / fda

Yorum yapın

1