Keto diyeti çoğunlukla aşırı kiloya sahip insanların ve hızlı kilo vermek isteyen insanların uyguladığı bir diyettir. İlk başlarda keto diyeti tıbbi amaçla yani insanları tedavi etmek amacıyla kullanılmaktaydı. Ancak son yıllarda ve günümüzde oldukça popüler hale gelmiş ve birçok insan tarafından uygulanmaya başlamış bir diyet şeklidir.
Ketojenik diyet karbonhidrat ve proteinden oluşan besin kaynaklarının kesinlikle tüketilmemesiyle yapılan bir diyettir. İçeriğinde çok fazla yağ bulunmaktadır. Genellikle bir uzman tarafından yönlendirilerek yapılmaktadır. Ketojenik diyetin en büyük özelliği diğer diyet türleri gibi kolay ya da uzun süreli yapılamıyor olmasıdır. Keto oldukça zor ve bazı noktalarda insanların hayatlarını olumsuz etkileyen bir diyettir.
Ketojenik diyetin programını insanlar kendileri oluşturmakta güçlük çekebilirler. Bütün kan değerlerinin ve vücut sağlığının kontrolden geçmesinin ardından uzman bir diyetisyen ketojenik diyet programı yazmaktadır. Bunların yanı sıra her gün düzenli olarak ketojenik diyete uygun yemekler yapıp gönderen kurumlar da bulunmaktadır.
Keto Diyeti Nedir?
Ketojenik diyet protein ve yağ alımını yükselterek karbonhidrat alımını düşürmek amacıyla yapılan bir diyet türüdür. Diyetin içeriğinde oldukça fazla yağ bulunmaktadır. Vücudun temel anlamda ihtiyaç duyduğu proteinler dışında protein tüketmek de yasaktır. Ketojenik diyetin içeriği tam anlamıyla sağlıklı yağlardan oluşmaktadır.
Keto Diyeti Yapılışı
Ketojenik diyetin yapılışı uzman kontrolüne ve uzman diyetisyenler tarafından verilen diyet listelerine bağlıdır. Diyeti yapan insanların hamur işlerinden, makarna, pirinç veya şeker gibi besinlerden uzak durmaları gerekmektedir.
Ketojenik diyet yapmadan önce herkesin kan değerlerini ölçtürmeleri gerekmektedir. Vücudun yapısına bağlı olacak şekilde doktorlar diyetin yapılıp yapılmamasına karar vermektedirler. Hiç kimse kendi oluşturduğu programa göre keto diyeti yapmamalıdır. Vücudun ihtiyacı olan temel besinlerin vücuttaki eksikliğine ya da fazlalığına bakarak bir diyet listesi yazılmaktadır.
Ketojenik diyetin 4 farklı çeşiti bulunmaktadır. Bunlar;
- %75 oranında yağ içeren standart ketojenik diyet
- %15 oranında yağ içeren döngüsel ketojenik diyet
- Egzersiz temalı yapılan hedefli ketojenik diyet
- Yüksek protein diyeti olarak sıralanabilmektedir.
Keto Diyeti Yararları
Ketojenik diyetin yararları ilk olarak herkesin sağlıklı bir şekilde kilo vermesiyle başlamaktadır. Araştırmalar en hızlı kilo verdiren çeşidinin standart ketojenik diyet olduğunu göstermektedir. Ketojenik diyetin kilo vermenin yanı sıra vücuda sağladığı yararlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Bozuk kan değerlerinin dengelenmesini sağlamaktadır.
- Kötü kolesterol dengesini sağlamaktadır.
- Diyabetin dengesini sağlamaktadır.
- Nörolojik hastalıkların tedavisi olarak bilinmektedir.
- Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemektedir.
- Epilepsi nöbetlerinin azalmasını sağlamaktadır.
- Sivilce ve akne problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.
- Polikistik over sendromunun tedavisinde kullanılmaktadır.
- Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatırken iyileşmesi için destek sağlamaktadır.
Tüm bunların yanı sıra ketojenik diyet fizyolojik olarak yarar sağladığı gibi psikolojik olarak da insanlarda olumlu etkiler bırakmaktadır. İnsan vücudunun sistemleri ve kan değerleri dengeye geldiği zaman sinir sistemleri ve psikolojik faaliyetleri de olumlu yönde ilerlemektedir.
Keto Diyeti Zararları
Ketojenik diyetin zararları çoğunlukla bilinçsiz bir şekilde yapıldığı zaman ortaya çıkmaktadır. Doktor kontrolüne gitmeden ve uzman bir diyetisyenin hazırlamış olduğu diyet listesi olmadan yapılan ketojenik diyetler genellikle yan etkilerini göstermektedir. Diyet türleri arasında en zoru olarak bilinen ketojenik diyetin zararları da oldukça etkili ve kalıcı olabilmektedir. Bu zararlar;
- Kandaki glikozun düşmesi
- Metabolizmanın bozulması
- Hızlı kilo verdirdiği için bırakıldığı zaman ani kilo almaya sebep olması
- Kabızlık probleminin açığa çıkması
- Kalp hastalıklarına yol açması
- Vücudun enerjiyi yağlardan almaya başlaması
- Karaciğerde kalıcı hasarlar bırakması olarak sıralanabilmektedir.
Keto Diyeti Programı
Ketojenik diyet programı diğer diyet türlerine göre daha karışıktır. Diyet programında her besinin kalori değeri tek tek hesaplanmaktadır. Ayrıca tüketilen her besin arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Yağ miktarı, protein miktarı ve karbonhidrat miktarı tek tek hesaplanmaktır. Her birinin birbirine olan oranları hesaplanmaktadır. Bunun nedeni diyetin ciddi anlamda zor olmasıdır. Oranlar ve kalori miktarları yanlış hesaplandığı taktirde rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir.
Keto diyeti oranları her kişiye göre farklıdır. Kişilerin kan değerlerine ve vücutlarının ihtiyacı olan yağ, protein ve karbonhidrat oranlarına göre belirlenmektedir. Keto diyetinde tüketilmesi uygun olan besinler şu şekilde sıralanabilir;
- Kırmızı et,
- Hindi eti,
- Balık eti,
- Tavuk eti,
- Yumurta,
- Peynir ürünleri,
- Ceviz yağı,
- Fındık yağı,
- Zeytinyağı,
- Tereyağı,
- Badem,
- Avokado,
- Brokoli,
- Pırasa,
- Soğan,
- Pazı,
- Ispanak,
- Greyfurt