Supplementler (Gıda Takviyeleri) Nedir, Nasıl Kullanılır?

Supplementler, diğer bir deyişle gıda takviyeleri, kişilerin uyguladıkları diyet açısından tamamlayıcı işleve sahip olan veya kişinin vücudundaki eksikliğin giderilmesini amaçlayan takviye edici ürünlerdir. Bu ürünler; hap, kapsül, toz, sıvı veya tablet formunda olabilir. Supplementler yani gıda takviyeleri, ilaç değildir ve vitamin türü, mineral türü, amino asit türü veya bitkisel bir madde olabilir.

Supplement Türleri Nelerdir?

Supplement çeşitleri, vücudun üretemediği veya üretmekte yetersiz kaldığı besinlerin dışarıdan takviye edilmesi ile ihtiyaca yönelik olarak tamamlanmasına hizmet eder. Gıda takviyesi çeşitlerinin bazıları şu şekildedir:

  • Vitaminler

Vitamin, bir organizma metabolizmasının olması gerektiği şekilde çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu organik bileşiktir. Söz konusu organizmanın, yeterli miktarda vitamin sentezleme işlemini gerçekleştirememesi halinde bu eksikliğin, beslenme rutini aracılığıyla vücuda alınması gerekir. Organizmanın yeterli miktarda vitamin sentezleyememesi ve bu eksikliğin, beslenme yolu ile de giderilmemesi halinde vitamin eksikliğine bağlı olarak bazı semptomlar söz konusu olabilir.

  • Mineraller

Yaşam için gereklilik arz eden hidrojen, oksijen, karbon ve azot, potasyum, çinko, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor vs. mineraller arasında yer alır. Bu mineraller çoğunlukla yiyecek ve içeceklerin içinde bulunur. Mineraller; bağışıklık sisteminin güçlenmesini, sinir sisteminin, vücuttaki şeker oranının ve vücudun oksijen seviyesinin dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda vücuda enerji verir, kemik ve kas sisteminin korunmasına yardımcı olur.

  • Protein ve Amino Asitler
BENZER YAZILAR  İnternetten Pubg Mobile UC Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Özellikle sporcuların tercih ettiği bu gıda takviyesi türü, hemen her insan tarafından tercih edilerek kullanılabilir. Bireylerin günlük olarak alması gereken protein miktarı, fiziksel aktiviteye, yaşa ve kiloya göre değişiklik gösterir.

  • Esansiyel Yağ Asitleri

Omega 3 ve Omega 6, yaygın olarak bilinen ve kullanılan yağ asidi takviyelerindendir. Bu takviyeler, kalp krizi ve felç riskini azaltır; kalp ve damar sağlığını korur ve iyi kolesterolü yükseltir. Aynı zamanda romatizma hastalıklarına karşı koruma sağlayan bir özelliğe de sahiptir. Omega 3 ve Omega 6 yağ asidi takviyeleri, kansere karşı koruma sağlar ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Supplementler Nasıl Kullanılır?

supplementler-nasil-kullanilirPin
supplementler (gıda takviyeleri) nedir, nasıl kullanılır? 3

Supplementlerin kullanımı, kişiden kişiye göre ve gıda takviyesinin türüne göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple supplement kullanımına ilişkin olarak genel bir kullanım kuralı ve prosedürü öngörmek mümkün değildir. Gıda takviyesinin ne zaman alınacağı (yemekten önce açken, yemekten sonra tokken, spordan önce, spordan sonra, gece yatmadan önce, sabah kalkınca vs.) türüne göre değişkenlik gösterdiğinden bir uzmana danışarak kullanılması gerekir.

BENZER YAZILAR  Kan Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Aynı zamanda gıda takviyeleri, günlük öğünlerin yerine konmamalıdır. Alınan gıda takviyeleri, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme ile birlikte fayda sağlar. Protein tozlarının ise profesyonel olarak spor yapan kişiler tarafından ve bir uzman eşliğinde kullanılması gereklidir.

Supplemetler Ne İşe Yarar?

Supplementlerin faydaları, genel olarak vücuttaki eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının ve bu sorunların meydana getirdiği semptomların giderilmesine yöneliktir. Öte yandan kilo vermeye, kilo almaya, vücut geliştirmeye yönelik olarak kullanılması da mümkündür. Supplement kullanımı; kişiye, amaca, vücuttaki eksiklik doğrultusunda ihtiyaca göre değişkenlik gösterir. Fakat genel hatlarıyla supplementlerin yararları şu şekildedir:

  • Supplementler, vücudu onarıcı özelliğe sahiptir.
  • Supplementler, kas kaybının önlenmesine yardımcı olur.
  • Supplementler, yeni ve yağsız kas dokularının oluşmasına destek olur.
  • Supplementler, yapılan egzersiz programlarına destek olur.
  • Supplementler, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca Bakınız: Sigara Nikotini Vücuttan Nasıl Atılır?

Yorum yapın

1