Kivinin Faydaları

Kivi, besin değerleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Çin’de ortaya çıkan ve akabinde Yeni Zelenda, Avrupa ve Amerika’ya yayılan bu küçük ama besin deposu leziz meyvenin faydaları sandığımızdan çok daha geniş çaplı olabilir. Ancak bu harika besin bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Hafif alerjiler çok önemli olmasa da ağır alerjiler durumunda kiviyi diyetinizden tamamen çıkartmak zorunda kalabilirsiniz. Biz bu makalemizde kivinin faydaları ile ilgili olarak kapsamlı ve güvenilir bilgiler vermeye çalışacağız. İşte kivinin faydaları:

1. Besin değerleri

Vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra iyi bir lif kaynağı da olan 1 adet kivinin içerisinde bulunan besin değerleri şunlardır:

Kalori: 42

Yağ: 0.4 g

Sodyum: 2 mg

Karbonhidrat: 10.1g

Lif: 2.1 g

Şeker: 6.2 g

Protein: 0.8 g

Kalorisi oldukça düşük olan bu meyve ile harika bir ara öğün yapabilirsiniz. Ayrıca kivinin içerisinde bol miktarda C, E, K vitaminleri, folat ve potasyum bulunur. Bir adet kivi ile günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını alabilirsiniz. Eğer gıda takviyesi ve sentetik vitamin kullanmak istemiyorsanız kivi tüketerek doğal olarak C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

2. Bağışıklık sistemi

Kivinin faydaları dendiğinde bağışıklık sistemini atlamak olmaz. Kivinin bir C vitamini deposu olduğunu söylemiştik. C vitamini ise bağışıklık sisteminin fonksiyonlarının doğru çalışması açısından kati önemdeki vitaminler arasında bulunur. Buna ek olarak yapılan bilimsel bir araştırma da kivinin bağışıklık sistemine yönelik olumlu etkilerini desteklemektedir. Araştırmada kivinin bağışıklık fonksiyonlarını desteklediği ve grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların önlenmesinde etkili olduğu ortaya konmuştur. Özellikle kış aylarında diyetinize birkaç adet kivi katarak dahi bu olumlu özelliğinden faydalanabilirsiniz.

BENZER YAZILAR  Ananasın Faydaları Nelerdir?

3. Kalp sağlığı

Sodyumdan zengin diyetler yüksek tansiyona ve dolayısıyla kalp damar hastalıklarına neden olabilir. Kivi ise potasyumdan zengin fakat sodyumdan fakir bir meyvedir. Bu kombinasyon onun yüksek tansiyonu önleme açısından faydalı olduğunu gösterir. Ayrıca kivi gibi içerisinde bol miktarda folat bulunan gıdaların da inme riskinde azalma ile ilişkili olduğunu gösteren bilimsel araştırmalar mevcuttur. Tuzlu gıdalar yerine diyetinizi kividen zengin hale getirerek kalp sağlığı ile ilgili faydalarından yararlanabilirsiniz. Bunun için ara öğünlerinizi tuzlu atıştırmalıklarla değil fakat kivi ile renklendirmeyi düşünebilirsiniz.

4. Astım

Astım genellikle bazı alerjenler neticesinde akciğerlerdeki düz kasların kasılması ve mukus salgısının artması ile nefes almanın zorlaştığı bir hastalıktır. Bu süreç neticesinde solunum yolları tıkanır ve hasta bazen hiç nefes alamayacak kadar ağır ataklar dahi geçirebilir. Astımın bitkisel tedavisi ile ilgili olarak birçok seçenek bulunur. Bunlardan biri de C vitamininden zengin bir meyve olan kivi olabilir. 2000 yılında yapılan bir araştırmada antioksidan zengini kivi tüketen kişilerde akciğer fonksiyonlarının iyileştiği görülmüştür. Diyetinizi kividen zenginleştirerek kronik bir hastalık olan astımın etkileri ile savaşabilirsiniz. Sonuç olarak kivinin faydaları astım içinde mevcuttur.

BENZER YAZILAR  Dolarit Nedir? Ne İçin Kullanılır?

5. Kan pıhtılaşması

Kivinin yüksek tansiyon ve kalp sağlığına yönelik faydalarının yanı sıra kan pıhtılaşması konusunda da etkileri vardır. Oslo Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmada, her gün 2-3 adet kivi yemenin kanın pıhtılaşmasını azalttığı görülmüştür. Böylece kan pıhtılaşma ve inme riski olanlar kivi yiyerek bu riski azaltabilirler.

6. Sindirim sağlığı

Sindirim sağlığı için kivinin faydalarından yararlanabilirsiniz. Kivinin sindirim sağlığına yönelik faydası içerisinde bol miktarda bulunan lif ile ilgilidir. Esasen çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tür lif vardır. Sindirim açısından farklı etkileri olan bu lifler, bağırsakta buluna faydalı bakterilerin sayısını arttırır; dışkıya hacim verir ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır ve sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önler. Ayrıca içerisinde proteini sindirmeye yardımcı olan aktinidin isimli bir enzim de bulunur. Böylece proteinin sindirilmesine yardımcı olur ve hazımsızlık yaşamanızı önleyebilir.

7. Göz sağlığı

Kivinin faydaları arasında göz sağlığı da bulunur. Retinada bulunan makula isimli bir bölgenin zarar görmesi anlamına gelen makula dejenerasyonu katarakttan bile daha risklidir zira körlüğe neden olma ihtimali daha yüksektir. Yaş ile beraber görülme ihtimali artan makula dejenerasyonuna karşı kividen faydalanabilirsiniz. Bilimsel bir araştırmada günde sadece bir tane kivi tüketerek bu hastalığı yakalanma riskinizin % 36 oranında azaldığını gösterilmiştir. Kivinin bu özelliğinin, içerisinde bol miktarda bulunan ve güçlü antioksidanlar olan zeaksantin ve lutein ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu güçlü antioksidanlar hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır.

BENZER YAZILAR  Afebryl Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

8. Anemi

Kivi kan yapar mı?” sorusu sık duyduğumuz sorulardan biridir. Kivi her ne kadar ciddi oradan demir içeren bir meyve olmasa da demirin emilimi ile ilgili faydalıdır. İçerisinde yüksek miktarda bulunan C vitamini sayesinde tükettiğiniz bitkisel kaynaklarda bulunan demir emilimini arttırır. C vitamini bitkisel gıdalarda bulunan demirin vücut tarafından emilimini arttırır. Bu açıdan kahvaltılarınıza kiviyi de ekleyerek hem genel olarak vitamin ve mineral alımını arttırabilir hem de demir emilimini iyileştirebilirsiniz. Sabahları gevreklerin içerisine kivi katmak hem yemeğin lezzetini hem de besin değerlerini arttırır.

9. Yara iyileşmesi

Kivinin birçok kişi tarafından bilinmeyen başka bir etkisi ise yara iyileşmesini kolaylaştırmasıdır. Bunu içerisinde bulunan C ve K vitaminlerine borçludur. C vitamini cildin temel yapıtaşlarından biri olan kolajen üretimini destekleyerek yara iyileşmesini teşvik eder. K vitamini ise kanın pıhtılaşmasına katkıda bulunarak aşırı miktarda kanama olmasını engeller ve kemiklerin güçlü ve sağlam olmasını sağlar.

10. Kanser

Her ne kadar tep başına bu meyveyi tüketerek kanser riskini tamamen ortadan kaldırmanız mümkün olmasa da kivi sayesinde kendinizi kansere karşı belli miktarda  koruyabilirsiniz. Ulusal Kanser Enstitüsü, kivinin içerisinde bulunan antioksidanların serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde etkili olduğunu gösteriyor.  Serbest radikaller vücudumuzda çok fazla olduğunda DNA hasarına neden olarak kanser riskini arttırabilir. Kivinin faydaları bu şekildedir.

Yorum yapın

1