Rotator sendromu kaldırma, çekme benzeri kol ve omuz kaslarını zorlayan aktiviteler sonrasında omuz bölgesinde meydana gelen yırtığı ifade eder. Omuzdaki dört kasa Rotator Cuff kasları ve bu kaslarda meydana gelen sıkışma ve yırtılma rahatsızlıklarına ise Rotator Cuff sendromu, Rotator manşet yırtılması benzeri isimler verilir.
Rotator sendromu, kişinin omzu üzerine düşmesiyle de meydana gelebilmektedir. Ayrıca kol çıkması, omza yüklenen basınç benzeri durumlarda Rotator sendromunu tetiklemektedir.
Rotator Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Rotator sendromunun nedenleri vücudun ve omzun kaldırabileceğinden fazla aktivite, basınç ve yükten kaynaklanır. Yaygın olarak sporcularda görülen Rotator sendromu, yinelenen davranışlar sonrası oluşabileceği gibi beklenmedik bir şekilde de meydana gelebilmektedir. Rotator sendromunun kaynaklandığı sebepler genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Omzun kaldırabileceğinden fazla ağırlığı yüklenme,
- Omzu yıpratıcı yinelenen davranışlarda bulunma,
- Omzun kapasitesinden fazlası basınç uygulamadır.
İnsanların sıklıkla mustarip olduğu Rotator sendromu türleri ve ortaya çıkma sebepleri farklılık gösterebilmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir;
- Akut Rotator Manşet Yırtıkları
- Kronik/ Dejeneratif Rotator Manşet Yırtıkları
Akut Rotator: Fiziksel travma olmamasına karşın sürekli omuz üzeri hareketlerde bulunma rotator manşet yırtılmasına sebep olabilmektedir. Duvar boyama, cam silme, üst rafa uzanma gibi kolun baş üzerinde devam eden aktiviteleri akut Rotator yaralanma türlerindendir.
Kronik Rotator: Baş üstü aktiviteler omuz bölgesindeki tendonları deformasyona uğratması halinde kronik Rotator yaralanmaları söz konusu olmaktadır. Kas ve tendonlardaki sorunlar zamanla yırtıklara dönüşmeye başlar.
Kısacası Rotator sendromunun görülme sıklığını arttıran faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Omuz kasları ve tendonlarında zayıflama
- Omuz kaslarının ve tendonlarının sıkışması
- Tendonların ve kasların sıkışma devam ederken basınç görmeye devam etmesi sonucu yırtılma meydana gelir.
Rotator Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Rotator sendromunun belirtileri başlangıçta ufak tefek fiziksel rahatsızlıklar olarak başlasa da zamanla hareketlerin kısıtlanması, uykusuzluk benzeri yaşam kalitesini bozan koşullara dönüşür. Buna göre Rotator sendromunun belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Omuz eklemlerinin hareket ettirilmesinde zorlanma
- Omuz, kol ve sırt bölgesinde ağrı
- Enerji kaybı, bitkinlik hali
- Uyku problemleri
- Kolu yukarı kaldırmada sorun yaşama
- Omuz bölgesinin en ufak hareketlere karşı dahi duyarlılığının artması,
- Yatarken pozisyon almada sorun yaşama
- Araba kullanırken dahi omzun zorlanması
- Kolun arkaya doğru uzatılmasının güçleşmesi
- Omuzu hareket ettirirken çıtırdama benzeri seslerin gelmesidir.
Rotator Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Rotator sendromunun testi kişinin yaşadığı rahatsızlıkların kaynağını saptamak ve uygun tedavi tekniklerini uygulayabilmek açısından önem arz eder. Genellikle Rotator sendromu tanı süreci aşağıdaki adımlardan meydana gelir;
- Kişinin mesleği, yaşı, rahatsızlığın ne kadar süredir devam ettiği benzeri bilgilerle öyküsü oluşturulur
- Rahatsızlığın düzeyini tespit edebilmek adına birtakım hareketlerin denemesi talep edilir
- Omuz ve bölgesinin mevcut durumunu net görüntüleyebilmek adına radyolojik görüntüleme teknikleri uygulanır.
Rotator Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rotator sendromunun tedavisi hastanın durumu, yaşı, mesleğine göre süre ve teknik bakımından farklılık gösterebilmektedir. Nitekim her hastanın Rotator sendromuna bağlı manşet yırtılması aynı düzeyde olmayacaktır. Öte yandan yaşam standartları da durumu kötüleştirebilmektedir. Dolayısıyla tedavi ve istirahat süresi hasta bazında belirlenebilmektedir.
Yaygın olarak Rotator sendromunda uygulanan tedavi teknikleri;
- Medikal Tedavi
- Konservatif Tedavi: Sıcak ve soğuk şoklama, kasları pasifleştirmeyip deformasyonunda kötüleştirmeyecek egzersizlerden meydana gelir.
- Cerrahi Tedavi olarak sıralanabilir.
Rotator sendromu tedavilerinde semptomlara göre fizik tedavi, ağrı kesici benzeri takviyeler de uygulanabilmektedir. Tedavilerin yanıt verme durumuna göre en son olarak cerrahi müdahale yapılır.
Rotator sendromu tedavisiyle;
- Omuzun rahat hareket edebilmesini sağlamak
- Omuz hareketlerinde yaşanan ağrıları ortadan kaldırmak
- Omuz bölgesi kasları ve tendonlarında meydana gelen yıpranma ve yırtıkların ilerlemesini engellemek
- Omuzdaki yaralı bölgeyi iyileştirmek
- Omuzun hareket kabiliyetini eski sağlığına kavuşturulması hedeflenir.
Rotator sendromundan mustarip kişilere başlangıçta manuel terapi uygulanır. Dejenere olmuş bölgeye masaj yapılarak ağrıların hafiflemesi ve bölgedeki kasların aktifleşmesi sağlanır. Böylelikle sendromun semptomları daha rahat atlatılır.
Egzersizler, Rotator sendromunda uygulanan bir diğer tedavi tekniğidir. Böylelikle omuz bölgesini kuvvetlendirme ve işlev kazandırma hedeflenir.
Rotator sendromunda elektro fiziksel teknikler uygulanarak dokunun iyileştirilmesi ve kas gücünün arttırılması amaçlanmaktadır.
Ayrıca Bakınız: Reye Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi