Bebeklere D vitamini doğumdan sonra ilk günlerde hemen başlanması gerekmektedir. Anne sütünde yeterli miktarda D vitamini bulunmadığı için bu dönemde Yenidoğan bebeklerin D vitamini takviyesi alması gerekecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından D vitamini eksikliğinin önlenmesi için bebeklik döneminden itibaren bütün yeni doğanlara beslenme biçimine bakılmaksızın yaşamın ilk gününden itibaren günde 400 ünite D vitamini takviyesi verilmesi önerilmektedir. Yenidoğan D vitamini kullanımı için doktor tavsiyesi alınması da son derece önemlidir.
Çocuklarda D Vitamini Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Çocuklarda D vitamini kullanımı doğumdan hemen sonra başlamalıdır. D vitamini anne sütünden yeterli miktarda bulunmamasından kaynaklı olarak ilk günlerinden itibaren yenidoğan bebeklere 400IU ve sonrasında 600IU seviyelerinde takviye verilmesi gerekecektir. Eğer çocuk ya da bebeklerde D vitamini eksikliği belirtileri görülmüşse mutlaka doktor tavsiyesi ile tedavi dozunda D vitamini verilmesi gerekecektir. Yenidoğan D vitamini kullanımı ise ağızdan yapılmalıdır.
Bebeklerde D Vitamini Ne Zamana Kadar Kullanılır?
Bebekler için D vitamini önerisi ilk 1 yaşına kadar 400IU ve sonraki dönem için 600IU olarak belirlenmiştir. Tercihen 3 yaşına kadar tavsiye edilen miktarlarda D vitamini takviyesi alınması önerilmektedir. Süte veya herhangi bir yiyecek – içecek ile karıştırılamadan verilmesi gerekmektedir. Bebeklere D vitamini verilmediği takdirde birçok farklı eksiklik belirtileri görülecektir. 6 – 36 aylık bebeklerde D vitamini eksiliği yetişkinlere göre daha sık kemik hastalığına neden olduğu görülmektedir. İştahsızlık, kilo alamama, kemik ağrıları, gelişme geriliği gibi temel belirtiler bunun sonucu görülebilir.
Bebeklere D Vitamini Nasıl Verilir?
Bebeklere Devit 3 nasıl verilir sorusu çoğu zaman kafa karışıklığına neden olsa da oldukça basittir. Süt veya su ile karıştırmadan D vitaminin doğrudan verilmesi gerekmektedir. Bu durum bebekler için de geçerlidir. Yenidoğan bebeklere de direkt olarak ağızdan D vitamini takviyesi verilmesi gerekmektedir. D vitamini eksikliği sonucu bebeklerde ciddi sağlık sorunları görülebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de eksiklik belirtileri görülebilir. Yenidoğan D vitamini ilk günlerden itibaren başlanarak tavsiye edilen yaşlara kadar devam etmesi gerekmektedir.
Ayrıca Bakınız: Portakalda C Vitamini Miktarı Ne Kadar?