Ağırlık Kemeri Ne İşe Yarar?

Ağırlık kemerinin iki ana amacı vardır. Kişi dik pozisyonda ağırlık kaldırırken alt sırttaki stresi azaltır ve baş üstü ağırlık kaldırmalarda sırtın aşırı gerilmesini önler. Kemer, karın boşluğunun içeriğini sıkıştırarak bel stresini en aza indirir. Bu, karın içi basıncını arttırır ve alt sırt kemiklerinin önünde daha fazla destek sağlar.

Normalde beli destekleyen omurga kasları, kaldırma sırasında daha az kuvvet üretebilir. Artan karın içi basıncı, ağırlık kaldıran kişinin devre ağırlık çalışması sırasında yaşadığı alt sırt sıkıştırma miktarını da azaltabilir.

Bir kemer ayrıca, yeni başlayanların karın kaslarını düzgün bir şekilde sıkmayı öğrenmesine yardımcı olabilir. Yine de yeni başlayanlar, özellikle vücudu kemer olmadan nasıl stabilize edeceklerinden emin değillerse, bir koçla çalışmalıdır. Bir kemer ayrıca halter egzersizlerini doğru bir şekilde gerçekleştirmek için gereken temel çalışma, stabilizasyon ve teknik becerilerin yerini almaz.

Ağırlık Kemeri Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada çeşitli ağırlık kemerleri mevcuttur. En yaygın olanlardan bazıları, güç kaldırma kemerleri ve vücut geliştirme için kullanılan geleneksel kemerlerdir. Cırt cırtlı kayışları takmak ve çıkarmak deri kayışlardan daha kolay olabilir ve daha kalın kayışlar ağırlık egzersizleri yaparken omurgayı daha fazla destekleyebilir.

BENZER YAZILAR  Chest press nedir? Nereyi çalıştırır? Nasıl yapılmalı?

Her yerde aynı genişlikte olan powerlifting tarzı bir kemer, sırtın gerilmesini ve bükülmesini önlemek için idealdir. Aksi takdirde, kemerin geniş kısmı arka tarafta olacak durumda geleneksel bir kemer takılabilir.

Ağırlık Kemeri Nasıl Giyilir?

agirlik-kemeri-nasil-giyilirPin
ağırlık kemeri ne i̇şe yarar? 3

Kullanışlılığını en üst düzeye çıkarmak için ağırlık kemeri sıkıca takılmalıdır. Bu fiziksel olarak zorlayıcıdır ve uzun süre yapılmamalıdır. Araştırmalar, ağırlık kaldırmanın tek başına yüksek tansiyonu yükseltebileceğini ve egzersiz sırasında sıkı bir kemer takmanın bunu daha da artırabileceğini göstermiştir. Bu nedenle kemerler yalnızca iki temel durumda kullanılmalıdır:

  • Ağırlığın kaldırıcının sırtı tarafından desteklendiği squat veya deadlift gibi egzersizlerde maksimal veya submaksimal kaldırma yaparken
  • Şınav gibi sırtın hiperekstansiyonuna neden olabilecek egzersizler yaparken.

Setler arasında kan basıncının normale dönmesini sağlamak için kemeri gevşetin.

Ağırlık Kemerine Ne Zaman İhtiyaç Olmaz?

Omurga kaslarının ağır dirence karşı çalışmadığı diğer ağırlık antrenmanı egzersizleri için ağırlık kemerleri gerekli değildir. Bununla birlikte, kemer kullanımından kaynaklanan yüksek kan basıncı, oldukça hafif iş veya aerobik aktivite yapıldığında bile zamanla artabilir. Kalp hastalığı ve tansiyon sorununa sahip ağırlık kaldırma egzersizi yapanlar, uzun süre sıkı bir kemer takarken dikkatli olmalıdır.

BENZER YAZILAR  Front Squat Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar? Faydaları

Ayrıca Bakınız: Squat Hangi Kasları Çalıştırır?

Yorum yapın

1